Umelec, Piešťanec a rebel P. Kalmus: Sloboda je krehká vec

  • Spravodajstvo
  • 18. júla 2014, 10:22
  • Autor:jk

Jeho byt leží v tesnej blízkosti Nemocnice A. Wintera, kde uzrel svetlo sveta. Akoby sa z neho nepohol desiatky rokov. Steny jednej miestnosti má zapratané až po strop hračkami a hodinkami, retiazkami a vianočnými guľami, plackami, autíčkami, kľúčmi a čačkami a drobnosťami a vetešou… Opak je však pravdou: Zbohom kúpeľnému mestu, aj keď nie úplne, dal v deviatich rokoch a jeho bytová inštalácia by sa mala presťahovať do Slovenskej národnej galérie. Umelec, občiansky aktivista, Piešťanec, rebelant. PETER KALMUS.

DEDOVI ZNÁMEHO VÝTVARNÍKA POMOHOL SKRYŤ SA PRED FAŠISTAMI ALEXANDER WINTER

► Ako často sa pozriete do rodného mesta?
– Trávim tu tretinu roka, každý mesiac som v Piešťanoch aspoň týždeň. Poznám v nich každý kameň, chodieval som sem na prázdniny, mám tu hromadu priateľov. Vyrastal som v starých Piešťanoch pri trati, pri letisku.
► Pochádza odtiaľto aj vaša rodina?
– Ja som taký zmiešaný bastard. Otec Wolfgang bol nemecký žid, matka luteránka z Piešťan. Otcov dedo podnikal v Nemecku so zdravotníckou literatúrou. Vzdelaný pán rýchlo pochopil, že Hitler nie je šašo z krčmy a presunul svoje podnikanie do Viedne. Obchodoval aj s Winterovcami, a keď musel z Rakúska utiecť, bol to práve Alexander Winter, ktorý mu pomohol s azylom. Dedo sa skrýval v Piešťanoch, v Prašníku, kade-tade, a neskôr konvertoval na luteránsku vieru. Hoci farský fašistický Slovenský štát má na svedomí desiatky tisíc obetí, paradoxne mnohým židom pomohol prežiť.

Téma smrti pretkáva celú jeho tvorbu.


► Dvadsať rokov trval váš projekt Memento obsahujúci tisíce kameňov, začali ste na ňom pracovať ešte za bývalého režimu. Každý deň ste obalili jeden kamienok mosadzným drôtom ako hold obetiam holokaustu. Skutočne ste tak robili deň čo deň?
– Prakticky áno. S výnimkou, keď som bol napríklad na nejakom festivale. Vtedy som si „nadrobil“. Dnes je Memento časťou zvolenského pomníku Park ušľachtilých duší.
► Teraz sedíme v obývačke vášho bytu. Inštalácia obklopujúca steny tiež netrvala pár dní.
– Začala vznikať asi pred pätnástimi rokmi. Jej časť mala premiéru vo Švajčiarsku. Tento byt je na ňu ideálny. Neviem si predstaviť, ako by som zavesoval a zatĺkal veci do panelákových stien.
► Prečo práve táto forma?
– V Piešťanoch bolo kedysi hodne divokých skládok, kovošroty. A ja som ich miloval už odmala. Kadečo zbierať, to je moja vášeň.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína