Etiketa poslancov aj s vyjedaním oblohy na chlebíkoch

  • Spravodajstvo
  • 18. júla 2014, 09:47
  • Autor:ip

Blíži sa koniec volebného obdobia zástupcov občanov, onedlho budú nové komunálne voľby. Keďže sú prázdniny, nebudeme hodnotiť piešťanských poslancov podľa ich pracovitosti, ale pozrieme sa na nich z inej stránky. Ktokoľvek sa stane verejným činiteľom, ľudia si ho všímajú aj po stránke správania, vystupovania, obliekania, skrátka etikety či protokolu. O ich zhodnotenie sme požiadali Drahomíru Moretovú z kancelárie primátora mesta Piešťany, ktorá má vo svojej pracovnej náplni aj protokol.

Etiketa je súbor pravidiel spoločenského správania v jednotlivých situáciách, protokol je vyššia forma pravidiel služobného a spoločenského styku. Vzťahuje sa viac na politikov, ale je aj súčasťou návštev vysokých predstaviteľov. Nie je to len o predpísanom oblečení, ale predovšetkým o správaní – počnúc pozdravom.
„Pravidlom je, že mladší zdraví staršieho, muž ženu, podriadený nadriadeného alebo ten, kto vstupuje do miestnosti, budovy. Neplatí to pri podávaní ruky. Tú podáva naopak nadriadený podriadenému, žena mužovi, starší mladšiemu. Často sa stáva, že mladší poslanec podáva ruku staršej kolegyni poslankyni či kolegovi poslancovi. Nepatrí sa to. Plus je potrebné si dávať pozor aj na spôsob podania – stisk, ruka má byť pevná, nie ako špongia,“ uviedla D. Moretová.
Ľudia, ktorí sledujú rokovania zastupiteľstva priamo v rokovacej sále alebo v televízii, si môžu všimnúť, ako volení zástupcovia na oficiálnom stretnutí oslovujú svojich kolegov.
Tu by sa mali oslovovať pán poslanec, pani poslankyňa. Nie je vhodné používať tituly a už vonkoncom nie krstné mená.

Viac sa o tejto problematike dočítate v Piešťankom týždni číslo 29/2014.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda