Open Jazz Fest sa ponesie v duchu spolupráce krajín V4

  • Kultúra a spoločnosť
  • 11. júla 2014, 08:01
  • Autor:ts festivalu Open Jazz Fest

Už o pár dní sa brány amfiteátru na Zelenej Vode otvoria pre fanúšikov jazzu a dobrej hudby. Pre návštevníkov Open Jazz Festu čaká i tento rok bohatá nádielka. Okrem zahraničných headlinerov sa na pódiu predstavia tí najlepší hudobníci z krajín V4.

Prvý deň festivalu, t.j. piatok 18. júl, sa ponesie v duchu spolupráce hudobníkov krajín V4. Formácia V4 European  Quintet je predovšetkým výsledkom dlhoročných zahraničných spoluprác českého saxofonistu Ondřeja Štveráčka. Absolvent Konzervatória J. Ježka v Prahe patrí k najvýznamnejším postavám mladej jazzovej generácie. Má za sebou spolupráce so slovenskými i českými hudobníkmi, ale i zahraničnými. Pôsobil v East-West European Orchestra, Gustav Brom Big Bande a okrem iného sformoval Ondřej Šveráček trio, quartet, ale i quintet. Debutový album Ondřej Štveráček Quartet Hoci ho experti často porovnávaju s Johnom Coltranom, v jeho hre sa neodbytne trie na povrch jeho vlastná hudobná osobnosť, z čoho ťaží on i jeho spoluhráči. Na Zelenej Vode sa predstaví v spoločnosti s Poliaka Piotra Wojtasika (trúbka), Čecha Tomáša Baroša (kontrabas), Maďara Kálmán Oláh (klávesy) a Slováka Marián Ševčík (bicie).
Open Jazz Festival práve v tomto roku získal po prvýkrát finančnú podporu Vyšegrádskeho fondu. Medzinárodný Vyšehradský fond je medzinárodná organizácia so sídlom v Bratislave založená vládami V4 v Štiříne, v Českej republike, 9. júna, 2000. Účelom fondu je uľahčiť a podporovať rozvoj užšej spolupráce medzi občanmi a inštitúciami v regióne, ako aj medzi krajinami V4 a ďalšími krajinami, najmä západného Balkánu a krajín Východného bloku.
„Sme hrdí na to, že aj náš festival sa môže stať súčasťou medzinárodnej spolupratričnosti krajín V4. Zoskupenie hudobníkov z Vyšegrádskej štvorky je na našom festival po prvý raz a veríme, že sa návštevníkom naskytne nezabudnuteľný hudobný zážitok,“ hovorí riaditeľ festivalu Tibor Zelenay.

Swingless Jazz Ensemble

Podpora slovenských jazzových startupov.
Open Jazz Fest otvára svoje dvere aj pre nové slovenské autorské projekty. V prvý deň zároveň vystúpi slovenský bigband z Nitry Swingless Jazz Ensemble. Táto jedinečná slovenská formácia je víťazom súťaže Star Up 2013, ktorá vznikla zo spolupráce Open Jazz Festu a špecializovaného hudobného portálu jazz.sk.
„Sme veľmi radi, že spolupráca s hudobným portálom jazz.sk priniesie na naše pódium takú skvelú skupinu ako je Swingless Jazz Ensemble. Som si istý, že svojou energiou a úžasným bigbandovým prevedením obohatia festival,“ hovorí riaditeľ festivalu Tibor Zelenay. „Sú dôkazom toho, že i naša malá krajina má prínos k jazzovej sfére. Našou víziou je naštartovať novú tradíciu podpory slovenských autorských projektov,“ doplnil.
https://www.youtube.com/watch?v=watch?v=AsMRQRs4OOA  

Open Jazz Fest počas predošlých šiestich ročníkov privítal tisícky návštevníkov. Už tradične je miestom, kde sa stretávajú všetky generácie – od fanúšikov jazzu v pokročilom veku až po mladých. V tomto roku sa festival uskutoční 18.-19. júla, každý deň od 19:00h.
Viac informácií nájdete na www.openjazzfest.skFB profil: www.facebook.com/pages/Open-Jazz-Fest/121671191198869Vstupenky: http://www.ticketportal.sk/event.aspx?id=19088 a v BLUE NOTE CLUBe www.bluenote.sk
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián