„Počítačová“ generácia s batohom objavuje čaro prírody

  • Spravodajstvo
  • 8. júla 2014, 08:04
  • Autor:MsÚ

Piešťanská mestská polícia v rámci prevencie kriminality počas školského roka umožňuje školopovinným deťom navštevovať strelecký krúžok a krúžok sebaobrany. Vyvrcholením ich činnosti je letný tábor, na ktorom sa už 29. júna stretlo 28 detí, aby absolvovali sedemdňový bohatý program v lone čarokrásnej prírody myjavských kopaníc.

N
Ilustr.foto

Ešte sa ani poriadne nezatvorili školské brány a podaktorí piešťanskí školáci sa už vybrali do prvého letného výchovno-vzdelávacieho tábora na ranč Kolumbia do Podkylavy. Oficiálne ho pripravujú pracovníci Referátu prevencie kriminality a bezpečnostných programov Mestskej polície v Piešťanoch, ale radi sa do jeho organizácie zapájajú, ak im pracovné povinnosti umožnia, prakticky všetci mestskí policajti.

„Predpoludním delíme deti do skupín, postupne sa vystriedajú na rybačke, cvičia sebaobranu, strieľajú zo vzduchovky, s dievčatami sme cvičili zumbu. Popoludní rôzne súťažíme podľa počasia vonku alebo vo vnútri,“
približuje program tábora koordinátorka prevencie kriminality mestskej polície a jedna z táborových vedúcich Viera Husáková.

Deti sa asi najviac tešili na opekačku, karneval a rôzne táborové súťaže o pekné ceny, napr. o talent tábora či spevácku superstar Podkylavy. Potvrdila nám to aj budúca piatačka zo ZŠ E. F. Scherera Katarína Juricová, ktorá v pretláčaní rukou hravou premohla nielen chlapcov, ale aj V. Husákovú: „Ešte som nebola na tábore a chcela som vyskúšať, aké to tu je. Je tu dobre. Najviac sa mi páčia hry, ktoré hráme a zvieratá. Videla som pumu, orla, sovy, jazdila na koni…,“ zdôverila sa nám dievčina, ktorá vo voľnom čas trénuje basketbal.

Áno, najmladšia počítačová generácia objavuje tajomstvá prírody. Ranč Kolumbia je vlastne aj mini ZOO s množstvom zvierat, ktorým dominuje mladá, hravá puma a vždy vážne a neutrálne sa tváriaci orol skalný. Aj keď byť s deťmi v prírode je v prvom rade o zodpovednosti, pre V. Husákovú a jej kolegov je to príjemná, až relaxačná práca: „Ak sa človek deťom intenzívne venuje, získa si ich dôveru. Tábor tak získava punc rodinného prostredia, až nechávame deťom určitý priestor, aby si zvolili program podľa svojej chuti,“ prezrádza recept na úspech.

Nečudo, že tradícia tohto tábora je viacročná. V Podkylave sídli druhýkrát, ale konal sa na rôznych miestach po celom Slovensku. V minulosti získavali organizátori finančné prostriedky prostredníctvom podaných projektov aj z grantov ministerstva vnútra. Už dva roky sa to nepodarilo, ale tábor napriek tomu žije a to je najlepšie vysvedčenie pre jeho organizátorov i účastníkov.

Premiéra medzi letnými prímestskými tábormi patrí CVČ pri ZŠ E. F. Scherera. Nazvali ho „S batohom do okolia“ a šestnásť detí z 1.-5. ročníka od pondelka do piatka postupne navštívilo Beckovský hrad, Čertovu pec, prezrelo si piešťanské Lido, ale aj pod strechou školskej telocvične strávilo pár daždivých hodín. Budúcu štvrtáčku, 9-ročné Vanesu Kubicovú však práve medzi školskými múrmi čakal najväčší zážitok celého týždňa, pretože vlastnoručne upiekla i zjedla pizzu.

„Koľko detí, toľko chutí,“ konštatuje vedúca CVČ Viera Mikesková, ktorá najväčšie plus tábora vidí v tom, ako sa deti postupne zbližujú, ako si pomáhajú a povzbudzujú sa. „Učia sa vnímať druhého, prekonávať sami seba, zisťujú, čo je v nich. Hľadali sme poklad a starší sa chválili, ako všetko rýchlo nájdu… Mladší im však vytreli kocúra, poklad z cukríkov našli ony. Víťazi však nezištne porazených ponúkli,“ usmieva sa skúsená pedagogička.

Táborovú štafetu teraz preberá CVČ Ahoj. Na júl pripravilo päť prímestských táborov, zoznam ktorých nájdete aj na webovej stránke mesta v sekcii Občan.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard