Piešťanský pranier prevychovával zlodejov aj prostitútky

  • História
  • 3. júla 2014, 09:35
  • Autor:vd

V starých Piešťanoch na Štefánikovej ulici v priestore medzi tlačiarňami a cirkevnou školou sa nachádzajú zvyšky pôvodného piešťanského praniera. Do okov tam pripútavali za nohy a okolo pása zlodejov, neverné ženy aj mužov, zlých susedov aj ľudí, čo hrešili, bili a vadili sa. Dávali ich tam na pár hodín, keď okolo prechádzalo najviac ľudí.

Verejné divadlo hanby bývalo najčastejšie v nedeľu, keď išli davy z kostola. Konalo sa i pri rôznych sviatkoch, udalostiach a jarmokoch. Bola to účinná prevýchova, ktorá by možno aj v dnešnej dobe pomohla niektorým vandalom a zlodejom vrátiť sa z krivých chodníčkov.
„Aj vo Vrbovom bol zrejme niekedy stĺp hanby, ale nezachoval sa. Zato na Dobrej Vode a v Smoleniciach sú tieto pamiatky uchované,“ uviedol pre Piešťanský týždeň historik Ľubomír Bosák z Vrbového. „Úlohou praniera bolo zahanbiť previnilca na verejnosti. Ľudia, čo išli z kostola, si obyčajne pri ňom odpľuli,“
dodal historik. O tom, či mal pripútaný človek k dispozícii vodu, jedlo, prípadne toaletu, história mlčí. „Myslím si, že ho tam nenechávali tak dlho, aby niečo z toho nutne potreboval. Po skončení omše obyčajne zavliekli pranierovaného nazad do obecnej väznice,“ domnieval sa Ľ. Bosák.

Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 27, ktoré je v predaji od 1. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela