Aj betón sa môže zazelenieť a rozkvitnúť

  • Nezaradené
  • 3. júla 2014, 09:21
  • Autor:Jozef Šimko

Urban gardening, ktorý je tiež známy ako mestské záhradníctvo alebo poľnohospodárstvo, umožňuje pestovanie rastlín i tam, kde sa na prvý pohľad zdá, že sa tu žiadnej rastline nemôže dariť. Poskytuje mnoho environmentálnych, sociálnych a zdravotných prínosov. Podporuje sociálnu komunikáciu obyvateľov, vychováva mestské deti.

Vďaka tomuto systému sa totiž dozvedia viac o pôvode potravín. Urban gardening pridáva zeleň do miest, pomáha predchádzať erózii pôdy, pomáha filtrovať vzduch a dažďovú vodu. Zmierňuje tiež efekt mestského tepelného ostrova, a čo je nemenej dôležité, vytvára priestor pre voľný čas a rekreačné priestory pre ľudí.
Zahŕňa v sebe niekoľko unikátnych záhradníckych pojmov. Jedným z nich je kontajnerové záhradníctvo pre ľudí s malým terasami, dvormi alebo balkónmi. Kontajnerové záhradníctvo využíva rôzne obaly – vedrá, staré pneumatiky, vyvýšené záhony, okenné boxy, detské bazény, sudy, topánky a kanvy a iné na pestovanie všetkých druhov rastlín, úžitkových i okrasných. Ďalším je vnútorné (indoor) záhradníctvo. Používa sa tam, kde nie sú k dispozícii žiadne
terasy, nádvoria alebo balkóny. Rastliny môžu byť pestované v kontajneroch umiestnených v interiéri, skleníkoch alebo v soláriách. Najlepším príkladom sú hrantíky s koreninami na kuchynskom okne.

Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 27, ktoré je v predaji od 1. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 12. mája. Tento deň je Európskym dňom minerálov, Svetovým dňom ošetrovateliek, Svetovým dňom spravodlivého obchodu a Medzinárodným…
  • 12.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 10. mája. Tento deň je Svetovým dňom pohybu ku zdraviu. Meniny má Viktória.
  • 10.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 12. mája 2024
Meniny má Pankrác, zajtra Servác