Filmový retro-autobus opäť v Piešťanoch!

  • Kultúra a spoločnosť
  • 2. júla 2014, 15:11
  • Autor:MsÚ

Bažant Kinematograf v sobotu 5. júla opäť navštívi Piešťany. Tradičný retro-autobus zaparkuje pri Hudobnom pavilóne v mestskom parku a skalným i novým divákom päť večerov po sebe od 21.30 h opäť premietne kolekciu piatich slovenských a českých filmov a rovnaký počet krátkych predfilmov od úspešných mladých slovenských animátorov.

Po minuloročnej rozlúčke s filmovým pásom sa program kina Bažant Kinematograf predstaví už len z digitálnych nosičov. Filmy v tohtoročnom výbere svojím obsahom reflektujú našu relatívne nedávnu spoločnú česko-slovenskú minulosť, ako aj život v súčasnosti – v meste i na predmestiach. Program patrí zároveň medzi „najoddychovejšie“, aké kedy Bažant Kinematograf ponúkol.

Prvým z predstavovaných celovečerných filmov bude v sobotu 5. júla politická fraška Kandidát o tom, ako sa dá za dva mesiace z neznámeho človeka vytvoriť mediálna osobnosť, ktorá má šancu stať sa prezidentom republiky. Film nakrútil mladý debutujúci režisér Jonáš Karásek, vznikol na základe rovnomennej knihy Maroša Hečka a Michala Havrana a v roku 2013 sa stal najnavštevovanejším domácim titulom v slovenských kinách.

Trpká komédia Juraja Nvotu z obdobia normalizácie po okupácii ČSSR vojskami Varšavskej zmluvy v roku 1968 eŠteBák divákov v nedeľu 6. júla vracia do čias, keď vrcholom prepychu bol farebný televízor, či telefón, a každé slovo mohlo mať dva významy, a teda nik si nemohol byť ničím a nikým istý. Do filmu režisér obsadil známe české a slovenské tváre, Jiřího Mádla, Adyho Hajdu, Jana Budařa, či Táňu Pauhofovú.

Pondelok 7. júla patrí filmu Fair Play českej režisérky Andrey Sedláčkovej. Divákov posunie v čase do obdobia osemdesiatych rokov. Mladá šprintérka Anna trénuje na olympijskú kvalifikáciu. V rámci tvrdých príprav jej tréner a mama začnú podávať anabolické steroidy, a to aj proti jej vôli. Annina matka totiž dúfa, že sa dcére vďaka účasti na olympiáde podarí emigrovať do lepšieho a slobodnejšieho sveta. Filmu, ktorý sa onedlho predstaví v hlavnej súťaži na MFF Karlove Vary, dominujú vynikajúce herecké výkony mladej slovenskej herečky Judit Bárdos a Ani Geislerovej.

V utorok 8. júla uvidia diváci na plátne svojráznu českú komédiu Okresný prebor – Posledný zápas Pepika Hnátka, v hlavnej úlohe s vynikajúcim Miroslavom Krobotom. Je považovaná za jednu z najlepších, aké za posledné roky v českej kinematografii vznikli. Nadväzuje na úspešný televízny seriál o vidieckom futbalovom mužstve Slavoj Houslice. Presunie sa však v čase a ukáže, čo všetko predchádzalo momentu, keď mužstvo v úvode seriálu plní posledné želanie svojho zosnulého trénera Pepika Hnátka a jeho popol vysype v strede futbalového ihriska.

Bažant kinematograf sa v utorok 9. júla rozlúči s naším mestom sviežou a netradičnou slovenskou komédiou s prvkami detektívneho trileru Tigre v meste. Odohráva sa v slnkom zaliatej letnej Bratislave, kde traja kamaráti trávia čas pri pive a spoločných rozhovoroch vo svojej obľúbenej krčme U nosorožca. Jeden z nich sa rozhodne odtajniť svoju lásku k rozhlasovej redaktorke a zapletie sa do udalostí, ktoré od základu zmenia nielen jeho život. Film napísal i režíroval Juraj Krasnohorský ako svoju celovečernú prvotinu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia