Čajky pomohli k postupu Sloveniek na ME

  • Šport / Basketbal
  • 1. júla 2014, 13:46
  • Autor:sita

Päť víťazstiev, jediná prehra po predĺžení s Poľkami, solídny herný prejav a suverénny postup na majstrovstvá Európy. Taká je bilancia slovenských basketbalistiek v kvalifikácii ME 2015, ktorá sa minulý týždeň skončila. Nový realizačný tím ženskej reprezentácie na čele s trénerskou dvojicou majstrovského Good Angels Marošom Kováčikom a Petrom Jankovičom dal v rekordne krátkom čase dokopy družstvo, ktoré sa ukazuje ako konkurencieschopné na európskej úrovni. V nádejnom kádri figurujú aj dve hráčky Piešťanských Čajok – Mária Felixová a Lucia Krč-Turbová.

„Mali sme možno pomalší štart do kvalifikácie, a to z dôvodu krátkej prípravy. Postupne sme však hrali lepšie a lepšie. Na začiatku sme tvrdo trénovali, aby sme mali na konci najviac síl. To sa aj potvrdilo. V posledných zápasoch sme excelentne šliapali za víťazstvami,“ pripomenul dôležitý faktor úspechu M. Kováčik. Tréner vyzdvihol fakt, že novozložený tím, s ktorým pracoval, má nízky vekový priemer a s mnohými hráčkami sa dá rátať aj do vzdialenejšej budúcnosti. „Sú to prevažne mladé basketbalistky, ktoré majú pred sebou päť až sedem rokov v reprezentácii,“ povedal.
Ako to pri úspechoch v kolektívnych športoch býva, mladícky elán bolo potrebné stmeliť skúsenosťami. A tie prišli z hlavy a rúk Zuzany Žirkovej, ale aj Američanky Kristi Toliverovej, ktorá len krátko pred začiatkom kvalifikácie získala slovenský pas. Výborné zápasy odohrala aj pivotka Anna Jurčenková, ktorá sa v záverečnom súboji s Poľskom blysla 19 bodmi. Jediná tridsiatnička v tíme Žirková musela skĺbiť reprezentačné povinnosti so starostlivosťou o dcérku a postupne sa stala aj hernou líderkou mladého družstva.
Kováčik priznal, že slovenský basketbal má ešte v zálohe niekoľko hráčok, ktoré by sa v budúcnosti mohli objaviť v reprezentačnom tíme. Vzhľadom na aktuálny úspech a postup na ME 2015 je však zbytočné spomínať ich mená. „Možno prídu úpravy v zložení tímu, ale len kozmetické. Toto družstvo v kvalifikácii ukázalo, že má svoju kvalitu aj budúcnosť. Chcem sa poďakovať hráčkam, ktoré sa zaslúžili o postup. Pred dovolenkami dali prednosť mesačnej tvrdej práci v reprezentácii. Obetovali sa. Poďakovanie patrí aj Slovenskej basketbalovej asociácii, ktorá nám utvorila dobré podmienky od ubytovania, stravy až po zabezpečenie logistiky,“ zakončil Kováčik.
Výsledky Sloveniek v kvalifikácii: SR – Slovinsko 74:58, Luxembursko – SR 42:70, Poľsko – SR 75:70 po predĺž., Slovinsko – SR 52:66, SR – Luxembursko 82:41, SR – Poľsko 71:55

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila