59. Piešťanský festival: Slovenský komorný orchester

  • Kultúra a spoločnosť
  • 30. júna 2014, 10:42
  • Autor:du

Dom umenia Piešťany Vás srdečne pozýva v stredu 16.júla o 19.oo h na koncert Slovenského komorného orchestera.

V roku 1960 vznikol na pôde Slovenskej filharmónie Slovenský komorný orchester, pri zrode ktorého stál vynikajúci huslista sliezskeho pôvodu Bohdan Warchal (1930-2000). Od svojho založenia bol jedným z najpopulárnejších súborov v oblasti klasickej hudby na Slovensku. Zúčastnil sa na významných hudobných festivaloch a uskutočnil koncerty na prestížnych svetových pódiách v Európe, severnej a južnej Amerike, Austrálii a Ázii. Spolupracovali s ním významní interpreti. Umelecký vedúci Bohdan Warchal viedol orchester celých 40 rokov. Jeho nasledovníkom sa stal sliezsky rodák Ewald Danel, ktorý je umeleckým vedúcim súboru od januára 2001. Repertoárové ťažisko omladeného telesa sa jemne posunulo v prospech romantizmu a hudby 20. storočia. Výrazný prínos svojho zakladateľa pre slovenskú hudbu si orchester každoročne pripomína mimoriadnym koncertom Hommage a` Bohdan Warchal. Orchester objavil pre slovenské publikum mnohé doteraz na Slovensku neuvedené diela svetových autorov. Významnou mierou sa podieľa na uvádzaní slovenskej hudobnej tvorby, od roku 2001 premiéroval takmer päťdesiat skladieb.
V sezóne 2012/2013 účinkoval SKO na festivaloch v ruskom Petrohrade, v Taliansku, Českej republike, uskutočnil koncertné turné po Japonsku a Južnej Kórei, v sezóne 2013/2014 sa predstavil na festivaloch v Azerbajdžane (Baku) a v Českej republike. Na domácej pôde v rámci abonentných koncertov v cykle Hudba v chrámoch  vytvára novú tradíciu každoročného uvádzania oratória Mesiáš G. F. Händla, udržiava starú bratislavskú tradíciu uvádzania diela J. Haydna Sedem posledných slov nášho Spasiteľa na kríži v Dóme sv. Martina na Kvetnú nedeľu a pokračuje v uvádzaní koncertov pre ľudí so zdravotným postihnutím.

Katarína Turnerová študovala hru na harfe na žilinskom konzervatóriu v triede Tibora Kováča a na Akadémii múzických umení v Prahe pod vedením Karla Patrasa a Renaty Kodadovej. Už ako konzervatoristka sa stala víťazkou viacerých slovenských interpretačných súťaží. Počas vysokoškolského štúdia v Prahe začala pôsobiť aj profesionálne – ako prvá harfistka v Symfonickom orchestri Slovenského rozhlasu v Bratislave. Tento post zastávala v rokoch 1990–1995. Od roku 1995 je sólo harfistkou v orchestri Slovenskej filharmónie. V rokoch 1994–1997 zároveň pôsobila aj v medzinárodnom symfonickom orchestri United Philharmonic Vienna vo Viedni. Ako sólistka i komorná hráčka účinkuje na domácich koncertných pódiách a hudobných festivaloch, kde spolupracuje s poprednými inštrumentalistami, vokalistami, speváckymi zbormi, komornými súbormi i orchestrami. Mnohé skladby harfového repertoáru slovenských i svetových autorov nahrala na CD i DVD nosiče, ako aj pre potreby vysielania významných verejno-právnych kultúrnych inštitúcií na Slovensku, v Rakúsku, vo Veľkej Británii i v Japonsku. V posledných rokoch stále častejšie participuje aj na nahrávkach filmovej hudby pre najväčšie európske, austrálske, ázijské i americké kinematografické spoločnosti. Slovenské koncertné umenie úspešne reprezentovala ako sólová, komorná, či orchestrálna hráčka často i v zahraničí – v Nemecku, Rakúsku, Francúzsku, Veľkej Británii, Belgicku, Švédsku, Českej republike, Poľsku, Bulharsku, Maďarsku, Taliansku, Švédsku, Španielsku, Mexiku, Japonsku i Ománe.

Umelecký vedúci  : Ewald Danel – husle      Sólistka: Katarína Turnerová – harfa
Program:
Joseph Haydn                    Divertimento in G Hob. XVI:8
(1732-1809)                      Allegro – Menuetto – Andante-Allegro

Johann Georg Albrechtsberger  Koncert C Dur pre harfu a komorný orchester
(1736-1809)                    Allegro moderato-Adagio-Allegro

Jozef Podprocký                Suita domestica č. 7 op. 14
(1944)                                 (podľa zápisov v levočskom „Pestrom zborníku“)
Johann Sebastian Bach /     Ave Maria – Meditácia na Prelúdium č. 1 C dur 
Charles Gounod                 BWV 846
(1818-1893)               

Jules Massenet                Meditácia z opery Thaïs
(1842-1912)

Leoš Janáček                Suita pre sláčikový orchester JW6/2      
(1854-1928)                 Moderato-Adagio-Andante con moto-Presto-Adagio-Andante

Vstupné: 12,-€
Vstupenky si môžete zakúpiť v pokladni Domu umenia Piešťany v pondelok – piatok 14.oo – 17.oo a hodinu pred podujatím. Telefón: 033/24 58 001 alebo cez www.ticketportal.sk

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek