59. Piešťanský festival: Baborák & Karvay & friends

  • Kultúra a spoločnosť
  • 30. júna 2014, 09:12
  • Autor:DU

Dom umenia Piešťany Vás srdečne pozýva v utorok 8.júla o 19.oo h na koncert Baborák & Karvay & friends. Súbor BABORÁK A PRIATELIA sa skladá z úspešných sólistov, medzinárodne ocenených hudobníkov a komorných hráčov mladej generácie. Repertoár zoskupenia zahŕňa skladby baroka, klasicizmu a skladieb romantických štýloch, spája sa s tradíciou, ktorá začala v 18. storočí . V ich podaní a úpravách sú diela významných svetových autor neopakovateľným zážitkom. Od svojho založenia Baborák a priatelia sa predstavili na mnohých koncertoch v Českej republike, v Nemecku, v Japonsku a na viacerých medzinárodných festivalov, ako sú Pražská jar, Mitte Europa, Concentus Moraviae, Gruenwald Musik atď.

Program :  
Antonín Rejcha:  Kvintet pre lesný roh a sláčikový kvartet
                              E dur, Op. 106
Miloš Bok:  Křnicka suita pre lesný roh a sláčikové kvarteto
Alexander Glazunov
York Bowen

Radek Baborák vo veku osem rokov začal hrať na lesný roh v triede prof. Karel Křenka. Pod jeho vedením sa stal víťazom národnej súťaže a vo veku dvanásť rokov víťazom Concertino Praga. O tri roky neskôr získal 3. cenu na súťaži Pražskej jari a stal sa laureátom Unesco Grand Prix. Od 1990-1994 pokračoval v štúdiu na konzervatóriu v Prahe u profesora  Bedřicha Tylšara. Počas štúdia zožal úspechy  na medzinárodných súťažiach. Súčasne  s úspechmi v súťažiach, začal rozvíjať svoju sólovú kariéru.  Koncertoval v mnohých európskych krajinách a v Japonsku. Je zakladajúcim členom Pražskej komornej filharmónie. Vo veku osemnásť rokov  získal 1. miesto hráča na lesný rok v Českej filharmónii,  kde pôsobil dva roky. V rokoch 1996- 2000 pôsobil v Mníchovskej  filharmónii, od roku 2001 v Bamberskom symfonickom orchestri, v rokoch 2003-2010  v Berlínskej filharmónii. Ako člen Afflatus Quintet vyhral prvú cenu v súťaži ARD v Mníchove v roku 2001. Založil Babork Ensemble  a Český hornový zbor  v nadväznosti na 300 ročnú tradíciu  hry na lesný roh v Českej republike. Hral s Yoko Kikuchi, harfistkou Janou Bouškovou a organistom a  klaviristom Alešom Bártom.  
Je členom Berliner Philharmonisches Oktett. Spolupracuje s výnimočnými hudobníkmi. Radek Baborák pôsobil ako docent v nadácii Arturo Toscanini v Bologni, profesorsky hosťoval  v Tokiu a v Madride. V súčasnosti vyučuje v Akadémii múzických umení v Prahe. Je umeleckým riaditeľom a dirigentom orchestra Česká Sinfonietta, ktorého členmi sú najvýznamnejší českí hudobníci mladej generácie. Rozsiahla diskografia Radka Baboráka zahŕňa hudbu všetkých dôb, originálne skladby pre lesný roh, ale aj širokú škálu a prekvapujúce úpravy.

Dalibor Karvay od detstva preukazoval pozoruhodný hudobný talent. Vo veku troch rokov začal hrať na husle pod vedením svojho otca. Už počas štúdiu na Základnej umeleckej škole vo Vrútkach urobil niekoľko nahrávok pre Slovenský rozhlas v Bratislave. Absolvoval mimoriadne štúdium na Žilinskom konzervatóriu u Prof. Bohumila Urbana a od roku 1999 študoval na Viedenskom konzervatóriu v triede svetoznámeho Prof. Borisa Kuschnira. Zúčastnil sa taktiež viacerých majstrovských kurzov u uznávaných pedagógov – Eduard Grach, MintschoMintschev, HermanKrebbers.Medzi jeho najvýznamnejšie úspechy patrí víťazstvo na stretnutí mladých hudobníkov v Córdobe (1996), cena Eurovízie-GrandPrix Mladý hudobník roka (2002), prvé miesto na súťaži Tibora Vargu (2003), cena Medzinárodnej tribúny mladých interpretov New Talent (2005), víťazstvo na súťaži DavidaOistracha v Moskve (2008).Pozoruhodný bol aj koncert pre princa Charlesa z Walesu v roku 2003 vo Windsor Castle za spoluúčasti Mstislava Rostropoviča. V roku 2009 získal cenu ministra kultúry Slovenskej republiky za vynikajúce umelecké výsledky a úspešnú medzinárodnú reprezentáciu slovenského interpretačného umenia. Nadácia Tatra banky mu v roku 2011 udelila cenu „Mladý tvorca“ v kategórii hudba. Ako sólista spolupracoval s renomovanými dirigentmi a koncertoval s mnohými domácimi a zahraničnými orchestrami. Intenzívne sa venuje aj komornej hre, pričom spolupracuje s osobnosťami – Radek Baborák, Julian Rachlin, Wenzel Fuchs, Boris Kuschnir a iní. Dalibor Karvay hrá na husliach od výrobcu MatthieuDevuyst.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava