V Ratnovciach odovzdávali vysvedčenia naposledy

  • Spravodajstvo
  • 27. júna 2014, 12:04
  • Autor:sita

Škola v dedine končí pre nízky počet žiakov a málo peňazí, riaditeľka a dve učiteľky dostali výpovede.

v Základnej škole v Ratnovciach pri Piešťanoch dnes žiaci dostali vysvedčenia naposledy. Škola v dedine končí pre nízky počet žiakov a nedostatok peňazí. Do riadnej triedy chodilo päť žiakov prvého stupňa, do špeciálnych tried osem rómskych detí. Od septembra budú pokračovať v školskej dochádzke v okresnom meste. Riaditeľka a dve učiteľky dostali výpovede a hľadajú si prácu. Ministerstvo školstva v tomto roku vydalo už sedem rozhodnutí o vyradení základných škôl zo siete na žiadosť zriaďovateľa.

,,Dlhé roky sme sa snažili školu udržať, ale teraz sme to už z finančných dôvodov nedokázali. Peniaze od štátu na prenesený výkon štátnej správy nepostačovali ani na mzdy a odvody, obec musela platiť aj ďalšiu réžiu, ako kúrenie alebo elektrickú energiu,“ vysvetlil starosta Martin Adamča. Aj keby obec vyčlenila peniaze pre školu, nesplnila by nové kritéria na minimálny počet žiakov, ktoré budú platiť od septembra 2015. Podľa novely školského zákona bude možné na prvom stupni spájať do jednej triedy najviac dva ročníky, pričom v triede musí byť minimálne dvanásť žiakov. Táto podmienka podľa Adamču položí veľa malých škôl.

Riaditeľka Dorota Farkašová je presvedčená, že ratnovská škola v ničom nezaostávala za školami v meste. Bola vybavená počítačovou triedou, interaktívnou tabuľou, mala telocvičňu. Rodičia napriek tomu uprednostňovali školy v neďalekých Piešťanoch. Farkašová nepopiera, že rodičia sa škole vyhýbali aj pre vysoké percento rómskych detí.

Dobre udržiavaná budova základnej školy je majetkom obce, podľa starostu tam pravdepodobne presťahujú materskú školu. V nej majú tridsať detí a momentálne je v horších priestoroch. Obec prišla po desaťročiach o školu napriek tomu, že počet obyvateľov v nej rastie. Podľa starostu Adamču za dvanásť rokov vzrástol počet obyvateľov z 930 na 1 020. Prípadné obnovenie školy v budúcnosti bude podľa starostu záležať nielen od demografického vývoja, ale aj od ekonomických možností štátu a obcí.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela