Ochrana psov pred vonkajšími parazitmi

  • Spravodajstvo
  • 26. júna 2014, 08:53
  • Autor:M. Bernát

Účinná ochrana psov proti vonkajším parazitom je stále aktuálna. Najmä na jar, ale aj v lete a na jeseň. Každým rokom stúpa výskyt závažných ochorení u psov, ktoré prenášajú kliešte, blchy, komáre. Vzhľadom k otepľovaniu prostredia sledujeme zvýšený výskyt kliešťov nielen v horách a pri riekach, ale aj v mestských aglomeráciách, parkoch.

Väčšina majiteľov začína riešiť ochranu svojich zvierat až pri nájdení kliešťov, bĺch a kožných problémoch, čo býva často neskoro. Je známe, že spomenuté parazity spôsobujú množstvo kožných problémov od výrazného svrbenia, cez ekzémy, alergie a sú vektorom závažných ochorení prenosných aj na človeka. Často sa majitelia pýtajú, kedy je vhodné začať s aplikáciou antiparazitárnych prípravkov, akú formu použiť (šampón, sprej, obojok, spot on).
Je dobré si uvedomiť, že vývojový cyklus bĺch a kliešťov je výrazne ovplyvňovaný vonkajšími teplotami. V praxi to znamená, že pri teplotách nad 12 až 15 stupňov nad nulou sledujeme prvý masívny výskyt bĺch a kliešťov vo voľnej prírode.
V minulosti nastalo spomínané oteplenie v marci a apríli, no často je to skôr. Pri výbere vhodného prípravku je dobré sa poradiť s veterinárnym lekárom, ktorý odporučí vyhovujúcu formu aj účinnú látku. Treba k tomu pristupovať individuálne, nakoľko nie každý pes toleruje spot, prípadne obojok. Použitie antiparazitárnych šampónov má len krátkodobý efekt, maximálne tri až päť dní, čo nie je dosť dlhá doba na účinnú ochranu.
U mladých psov do šesť mesiacov, malých plemien a taktiež u poľovných psov s vyššou aktivitou je vhodnejšie použiť prípravok vo forme pipety, spotu. Je to koncentrovaný antiparazitárny liek, ktorí sa aplikuje na šiju a krk, kde si ho pes nezlíže a vpije sa do kože, kde potom pôsobí štyri až šesť týždňov. V priebehu niekoľkých hodín dochádza k likvidácii bĺch aj kliešťov. Dĺžka účinku závisí od účinnej látky, prípadne kombinácie viacerých látok, ktoré sa navzájom podporujú a predlžujú účinok. Opakovanie aplikácie je podľa účinnej látky treba robiť mesačne, prípadne po dvoch mesiacoch. Pri zavádzaní je dôležité, aby pes nebol kúpaný dva dni pred a dva dni po nanesení, aby účinok pretrval dostatočne dlho.
V poslednom období rastie obľuba použitia antiparazitárnych obojkov. Niektoré chránia proti parazitom tri až šesť i viac mesiacov, čo majitelia oceňujú. Pri kúpe je však dôležité zvážiť, či je vhodný pre vášho psa pre bezpečnosť, vedľajšie účinky (napríklad alergická reakcia – kontaktná dermatitis, zápach), pre aktívne poľovné psy, kde hrozí strata obojka v kroví, v nore a podobne.
Nie všetky obojky sú vodeodolné, takže pri daždi či kúpaní môže dôjsť k strate účinku. Určite nie sú vhodné pre psy do šesť mesiacov, niektoré teriéry a toy plemená s hmotnosťou do päť kilogramov. Ak už pes má antiparazitárny obojok, mal by ho nosiť stále, aby bola zabezpečená jeho účinnosť. Veľa majiteľov, ktorí majú svojich psov aj vo vnútri, im ho pre zápach sníma počas pobytu psa v byte, čo je chyba, nakoľko obojok stráca účinnosť.
V súčasnosti prichádza na trh nový produkt vo forme žuvacích ochutených tabliet, ktorý by mal chrániť psa pred vonkajšími parazitmi až 12 týždňov. Je vhodný pre všetky plemená psov vrátane kólií, šeltií, teriérov a ďalších.
Pre psy náchylné na časté kožné infekcie a alergie je účinná antiparazitárna ochrana prvým dôležitým krokom k systémovej liečbe, pretože práve blchy a kliešte pri prisatí spúšťajú masívnu alergickú reakciu, ktorá sa prejavuje výrazným svrbením a opuchom v mieste prisatia s tendenciou šíriť sa.
Preto je pri výbere účinného prípravku vhodné zvážiť všetky spomenuté faktory, aby splnil svoju úlohu, zabrániť výskytu bĺch a kliešťov a ich pôsobeniu na organizmus psa, prenosu mnohých nebezpečných ochorení ako napríklad lymská borelióza, babezióza, kliešťová encefalitída či erlichióza.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 26, ktoré je v predaji od 24. júna.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel