Katarínka otvorí dvere na Cyrila a Metoda

  • Spravodajstvo
  • 26. júna 2014, 09:44
  • Autor:sita

Deň otvorených dverí na zrúcanine kostola a kláštora sv. Kataríny pri Dechticiach bude na sviatok sv. Cyrila a Metoda 5. júla. Program sa začne o 10:30 slávnostnou svätou omšou v ruinách kostola, pokračovať bude prezentáciou dvadsaťročnej práce dobrovoľníkov, divadelným predstavením a otvorením tvorivých dielní a cechov pre deti aj dospelých.

Chýbať nebude archeologický cech, rezbársky cech, včelárstvo, maľovanie na plátno a ďalšie aktivity. Súčasťou podujatia bude turistické sprevádzanie po ruinách s výkladom. Pre návštevníkov je pripravený guláš a cesnačka.
K podujatiu sa v tomto roku pripojí aj obec Naháč, ktorá bude prezentovať svoju históriu a podávať občerstvenie. ,,Deň otvorených dverí je určený pre všetky vekové kategórie a je z roka na rok obľúbenejší. Teším sa, že nám tento rok s organizáciou pomôže aj obec Naháč,“ povedal Michal Novomeský z organizačného tímu projektu Katarínka. K zrúcanine kostola a kláštora sa dá dostať po turistických značkách z obcí Naháč a Dechtice v okrese Trnava.
Zrúcanina kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej sa nachádza v malokarpatských lesoch medzi obcami Naháč a Dechtice v Trnavskom kraji. V roku 1995 začal vtedajší študent Peter Herceg organizovať dobrovoľnícke letné tábory zamerané na záchranu tejto pamiatky pred definitívnym zánikom. Počas dvoch prázdninových mesiacov sa tu za tie roky vystriedalo vyše 1 300 mladých ľudí z celého Slovenska, ktorí už dvadsať rokov systematicky pracujú na záchrane poškodených častí a prostredníctvom archeologického výskumu aj na objavovaní histórie tohto miesta.
Kláštor svätej Kataríny Alexandrijskej bol založený v roku 1618 a patril františkánskemu rádu. V roku 1786 bol kláštor dekrétom cisára Jozefa II. zrušený. Mnísi ho museli opustiť, kláštor sa postupne začal meniť na ruiny.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela