Vrbové: Škola na Školskej pod kamerami

  • Spravodajstvo / Región
  • 25. júna 2014, 10:38
  • Autor:jk

Kancelária riaditeľa Základnej školy (ZŠ) na Školskej ulici vo Vrbovom tak trochu pripomína stredisko polície – na veľkom monitore zavesenom na stene sa premietajú zábery z kamier umiestnených po chodbách budovy.

Takýmto technickým vybavením nedisponuje žiadna škola v regióne. Riaditeľ Jaroslav Tomčík si novinku pochvaľuje: „Vďaka kamere sme jednu mamičku presvedčili, že úraz jej dieťaťa sa stal inak, ako jej dcéra opísala.“ Monitorovací systém by tak na školách mohol poslúžiť okrem iného aj búraniu predstáv mnohých rodičov o anjelskom pôvode ich ratolestí.
V mestečku so šikmou vežou sa nachádzajú dve školy. Kým v predchádzajúcom vydaní Piešťanského týždňa sme predstavili „dolnú“ na Komenského ulici, záver nášho seriálu patrí tej „hornej“. Budovu na Školskej postavili oveľa skôr ako jej mladšiu sestru, jej lavice derú deti už od roku 1938.
Dnes ju navštevuje 265 žiakov a pedagogický zbor sa skladá z 25 zamestnancov. Škole sa v posledných rokoch podarilo zastaviť klesajúci trend počtu detí a krivka smeruje opäť smerom nahor: V minulom roku zapísali do prvého ročníka 28 tých najmenších, tento rok takmer dvojnásobok – 48.

Nad triedou 1. B drží ochrannú ruku Denisa Kľúčovská.
    
Aj na toto školské zariadenie sa podpísala Európska únia. Vďaka jej fondom sa kompletne zateplilo a podľa riaditeľa v súčasnosti nie sú žiadne dôvody na zlepšenie technického stavu objektu, pravda, ak neberieme do úvahy kotolňu. Tiež v rámci projektu cezhraničnej spolupráce dokončujú projekt s družobným partnerom v českom Vítkove. Spoločne absolvovali lyžiarsku školičku i putovanie po hradoch a zámkoch v regiónoch oboch štátov či vzájomné prepojenia pomocou počítačov. Cez nadáciu Orange sa ZŠ podarilo zohnať prostriedky na vybudovanie detského ihriska.
Ak Slovensko v týchto týždňoch žije brazílskym ošiaľom majstrovstiev sveta, o „hornej“ možno bez smelo tvrdiť, že futbalom dýcha nonstop. „Už druhý rok po sebe máme od piateho ročníka posilnené hodiny telocviku so zameraním na futbal, volejbal a basketbal,“ povedal nám riaditeľ J. Tomčík. Futbalová lopta sa lepí na kopačky aj dievčatám. V minulom školskom roku na majstrovstvách Slovenska si mladšie žiačky vybojovali druhé miesto a staršie sa umiestnili o tri stupienky nižšie. V tomto roku sa im ušla priečka štvrtá vo veľkom futbale a len minulý piatok v tom malom dokonca získali prvenstvo.
Pri našich návštevách škôl sme každému vedúcemu pracovníkovi položili otázku, čo by si vyčaroval, keby sa mu dostala do rúk zázračná palička. Nevyhol sa jej ani J. Tomčík. „Určite veľa detí, veď bez nich by škola nemohla existovať,“ poznamenal ako väčšina riaditeľov, no pridal ešte jedno prianie: „Želal by som si, aby sa zlepšila spolupráca s mestom Vrbové. Aby nás nebralo ako nejakú príťaž. Veď dobrá škola a dobré mesto, to ide dohromady.“

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 26, ktoré je v predaji od 24. júna.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín