TRNAVA: Mestskú vežu začali stavať pred 440. rokmi

  • Spravodajstvo
  • 25. júna 2014, 09:41
  • Autor:sita

Trnava si v sobotu pripomenie 440. výročie od podpísania zmluvy, ktorou sa murársky majster Jakub zaviazal postaviť mestskú vežu, ktorá je dodnes dominantou prvého slobodného kráľovského mesta. Oblastná organizácia cestovného ruchu Trnavatourism pri tejto príležitosti pripravila podujatie, ktoré ponúkne návštevníkom možnosť vyskúšať si dobové stredoveké kostýmy, obdivovať zručnosť remeselníkov či vystúpiť na mestskú vežu so sprievodcom.

Majster Jakub presne 28. júna 1574 v dome trnavského richtára Juraja Schlegla písomne pred richtárom a mestskou radou prehlásil, že vežu, ktorú začal stavať na rohu Hornohrubej ulice a námestia, dokončí. Stavba mu trvala približne desať rokov. Počas veľkých požiarov Trnavy v rokoch 1666 a 1683 zostala veža bez strechy a s poškodeným murivom, ale základná stavba vydržala. Mestská veža je vysoká 57 metrov, vyhliadka je vo výške zhruba tridsať metrov a vedie k nej 143 schodov. Vlastníkom veže je celé stáročia mesto Trnava, v súčasnosti ju má vo výpožičke oblastná organizácia cestovného ruchu Trnavatourism, ktorá zabezpečuje jej sprístupnenie pre verejnosť.

Mestská veža plnila funkciu rozhľadne so strážnou službou, no historik Jozef Šimončič poukazuje aj na to, že bola symbolom prosperujúceho mesta. Trnavčania podľa neho na potulkách Európou spozorovali, že k mestu patrí veža, preto si ju postavili. Až do polovice minulého storočia bola veža obývaná, býval v nej strážnik Karol Nemček.

Pri príležitosti 440. výročia od podpísania zmluvy na postavenie mestskej veže bude v sobotu špeciálne vstupné 1,5 eura, program pre návštevníkov je pripravený od 11:00 až do 21:00.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava