Etgar Keret, Milan Lasica, Dušan Mitana a ďalší rešpektovaní literáti na festivale Bažant Pohoda 2014

  • Kultúra a spoločnosť
  • 24. júna 2014, 10:53
  • Autor:ts festivalu Bažant Pohoda 2014

Literatúra na multikultúrnom festivale Bažant Pohoda 2014 bude mať aj tento rok silné zastúpenie. V Literárnom stane Martinus.sk sa predstaví vyše šesťdesiat autorov rôznych žánrov.

Najväčším lákadlom bude istotne prítomnosť spisovateľa Etgara Kereta, ktorému sa hovorí aj Izraelský Tarantino, a ktorý je považovaný za jedného z najradikálnejších a najvýnimočnejších súčasných spisovateľov. Je majstrom krátkej poviedky, ale píše aj komiksy, básne, divadelné hry a filmové scenáre. Prirovnávajú ho ku Kafkovi či Vonnegutovi, s komediálnym prejavom Woodyho Allena. V zahraničí boli jeho knihy preložené do 31 jazykov a mnohé sa stali bestsellermi. Na Slovensko príde spisovateľ pri príležitosti vydania jeho najnovšej prózy Sedem dobrých rokov, ktorá vychádza vo vydavateľstve Artforum len niekoľko dní pred začiatkom festivalu.

Z ďalších zahraničných hostí treba určite spomenúť záhadného Čecha s pseudonymom Jaz, ktorý je podpísaný pod obľúbenými krátkymi komiksami Opráski sčeskí historje, a takisto spisovateľku, literárnu historičku, scenáristku, prekladateľku a dramaturgičku Radku Denemarkovú, ktorej skvelé romány získali mnoho ocenení  a boli preložené do 15 jazykov.

Z Čiech príde aj trojica výrazných osobností, ktoré majú veľmi blízko k hudbe. Každý hral v nejakej kapele, každý z nich je aj výborným autorom. J. H. Krchovský, ktorý má sám svoju skupinu Krch-off band, je jeden z najvýraznejších básnikov a predstaviteľov pražského undergroundu 80. rokov a dodnes patrí k najosobitejším českým spisovateľom. Jeho básne zhudobnili viaceré české skupiny ako Hudba Praha, Echt! či The Plastic People of the Universe. Práve v tejto skupine pôsobí Eva Turnová, ktorá bude na Bažant Pohode 2014 čítať zo svojej druhej knihy Turnový háj II. Tretím do partie českých spisovateľov-hudobníkov je básnik, textár a výtvarník Pavel Zajíček, jeden z najvýznamnejších predstaviteľov českého undergroundu, vedúca osobnosť legendárnej kapely DG 307.
Hudby sa bude týkať aj program liteRAPtúra, v rámci ktorého sa v prednese predstavia špičkoví českí a slovenskí raperi Vladimir 518, Supa (Moja reč), Lyrik (Modré hory), Strýček Nicholas a Zuzana Fuksová (Čokovoko).

Kvalitné zastúpenie bude mať aj domáca literatúra. Hosťom partnera literárnej scény – kníhkupectva Martinus.sk, ktoré pripravilo program v spolupráci s OZ Literarnyklub.sk,  bude humorista, dramatik, prozaik, textár, herec, režisér, moderátor a spevák Milan Lasica, čítať bude aj legendárny autor Dušan Mitana a predstavia sa držitelia najprestížnejšej slovenskej literárnej ceny Anasoft Litera Marek Vadas a Víťo Staviarsky, ale aj viaceré objavy domácej scény. Nebude chýbať ani tradičné česko-slovenské finále Slam Poetry.

Návštevníci sa budú môcť zapojiť do literárneho kvízu a vyhrať zaujímavé ceny, pripravené je aj kníhkupectvo Martinus.sk s ponukou kvalitnej literatúry a ďalšie prekvapenia.

Festival Bažant Pohoda sa tento rok uskutoční 10. až 12. júla na trenčianskom letisku. Vstupenky za 89 eur sú stále k dispozícii na stránke organizátora shop.pohodafestival.sk, u autorizovaných predajcov a v sieti Ticketportal, predávajú sa aj lístky pre držiteľov preukazov ZŤP a ZŤP-S, lístky na parkovanie osobných automobilov aj karavanov, ale aj cestovné lístky na špeciálne spiatočné autobusy a vlaky.

Ťahákmi hudobného programu budú elektronickí vizionári Kraftwerk a ich spektakulárna 3D show, popredné britské gitarovky Travis a Suede, ďalšie silné mená súčasnej elektronicky Tricky, Goldfrapp, Disclosure Live, Moderat, Modeselektor DJ set, soulová kráľovná Kelis, postrocková legenda Mogwai či nespútaná raperka Azealia Banks a mnohí ďalší.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava