Trnavská vodárenská pripravuje založenie dcérskej spoločnosti

  • Spravodajstvo
  • 19. júna 2014, 15:38
  • Autor:sita

O vzniku dcérskej spoločnosti má na budúci týždeň rozhodovať valné zhromaždenie, viacerí predstavitelia miest a obcí už avizovali, že za návrh nezahlasujú. Dcérska spoločnosť sa má starať o prevádzku vodovodov a kanalizácií, ktoré by si od materskej spoločnosti prenajímala.

Trnavská vodárenská spoločnosť pripravuje založenie dcérskej spoločnosti, v ktorej by mala stopercentnú majetkovú účasť. O vzniku dcérskej spoločnosti má na budúci týždeň rozhodovať valné zhromaždenie, viacerí predstavitelia miest a obcí už avizovali, že za návrh nezahlasujú. Vodárenskú spoločnosť vlastní približne sto miest a obcí regiónu.
Dcérska spoločnosť sa má starať o prevádzku vodovodov a kanalizácií, ktoré by si od materskej spoločnosti prenajímala. Trnavská vodárenská spoločnosť by sa za získané nájomné starala o investície a technické zhodnotenie infraštruktúry. Prípravy na vznik dcérskej spoločnosti odštartovalo valné zhromaždenie Trnavskej vodárenskej spoločnosti pred rokom.
"Boli urobené potrebné kroky, ale ku konečnému rozhodnutiu nám chýbajú dokonalé ekonomické analýzy a podklady,“ povedal predseda dozornej rady a primátor Piešťan Remo Cicutto. Naznačil tak, že za vznik dcérskej spoločnosti na valnom zhromaždení nezahlasuje. Zároveň vylúčil, že by sa chystala privatizácia vodární, pretože vodovodná aj kanalizačná sieť by aj po vzniku dcérskej spoločnosti zostala v majetku Trnavskej vodárenskej spoločnosti. V tomto zmysle sú podľa neho pripravované aj stanovy novej spoločnosti, ako aj zmluvy medzi pôvodnou a dcérskou spoločnosťou.
Vznik dcérskej spoločnosti by podľa generálneho riaditeľa vodární Mareka Gálika mal odstrániť presúvanie peňazí určených na údržbu sietí na výstavbu nových vodovodov a kanalizácií. Nové siete sa momentálne budujú na úkor potrebnej údržby starších, čím hrozí ich kritické opotrebovanie.

Trnavská vodárenská spoločnosť je dominantným dodávateľom pitnej vody prostredníctvom verejného vodovodu a prevádzkovateľom kanalizácie v okresoch Trnava, Piešťany a Hlohovec. Jej akcionármi je 98 miest a obcí regiónu, najväčším je mesto Trnava, ktoré vlastní 29,676 percenta akcií. Čistý zisk spoločnosti za rok 2012 dosiahol takmer 70-tisíc eur.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek