V mestskej kase je 880-tisíc eur prebytku

  • Spravodajstvo
  • 18. júna 2014, 08:19
  • Autor:jk

Valné zhromaždenie Slovenských liečebných kúpeľov (SLK) vyplatí dividendy za minulý rok. Z tohto balíka sa Mestu Piešťany ako desaťpercentnému akcionárovi ujde suma zhruba 80-tisíc eur. Jeho záverečný účet za rok 2013 sa tak celkovo navýši na 880-tisíc prebytku. Ako naloží s týmito financiami? Aj túto otázku sme položili primátorovi Piešťan Removi Cicuttovi.

► Pôjdu „nečakané“ peniaze z kúpeľov do konkrétnych projektov?
– Momentálne sa dostávajú do rozpočtu mesta a stávajú sa súčasťou jeho príjmových položiek. O rozdelení finančných prostriedkov bude rozhodovať najbližšie mestské zastupiteľstvo.
► Piešťany majú v SLK podiel presne 10,01 percent. Z pohľadu mesta – je to veľa či málo?
– Sme radi, že získame aspoň tých 80-tisíc eur. Keď v prvej vlne privatizácie prechádzali podniky do súkromných rúk, mesto nedostalo ani halier. Nič sa mu neušlo ani z ďalších strategických firiem situovaných na jeho území.
► V roku 2010 mu kúpele vyplatili dividendy vo výške 81-tisíc eur, o dva roky neskôr 55-tisíc. Napriek tejto skutočnosti zotrváva časť občanov v presvedčení, že z kúpeľov nemajú žiaden osoh.
– SLK sú výnimočné v tom, že ročne napĺňajú mestskú kasu 500- až 600-tisícmi eur miestnymi daňami za ubytovanie. V Piešťanoch je v hrubých číslach štyritisíc lôžok, s polovicou disponujú kúpele. Od nich získavame pol milióna eur, od zvyšku 50-tisíc. Nevraviac už o tom, že kúpele ročne navštívi 50-tisíc hostí, ktorí tu priemerne strávia desať dní a sekundárne tak nechávajú ďalšie nemalé peniaze u poskytovateľov služieb.

Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 25, ktoré je v predaji od 17. júna.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav