Víkend bol nabitý džezom

  • Kultúra a spoločnosť
  • 17. júna 2014, 07:58
  • Autor:Maroš Perlák

Vyvrcholením 6. ročníka džezového Festivalu Doda Šošoku bol koncert v podaní Harry Sokal Groove feat. Raphael Wressnig. Počas dvoch dní minulotýždňové víkendu sa na festivale predstavilo šesť zoskupení.

Úvod festivalu patril na terase piešťanského Kursalonu seredskému Dixieland Bandu, ktorý sa postaral s správne nabudenie atmosféry v podaní tradičného jazzu.
Program pokračoval v priestoroch Art Jazz Gallery, kde sa predstavil Peter Lipa Band so saxafonistom Radovanom Tariškom. Na koncerte zazneli aj piesne z textami Milana Lasicu. Pohodové skladby a interpretácia si rýchlo získali publikum a záver vystúpenia za búrlivého potlesku bol aj s prídavkom.
Po krátkej prestávke patrilo pódium víťazovi Grammy, skvelému americkému saxofonistovi Casey Benjaminovi, ktorý spolupracuje so svetovými  jazzovými, hip-hopovými ale aj hviezdami RnB. Jeho spoluhráčmi boli skvelí hudobníci – za bicími Dávid Hodek, na keyboarde  ho sprevádzal „domáci“ Tomáš Gajlík, basová gitara patrila Tamasovi Heilugovi. Na vystúpení zazneli jazzové štandardy, medzi inými „Watermelon Man“ od Herbieho Hancocka, ale aj známa popová skladba „How Deep Is Your Love”, ktorá preslávila skupinu Bee Gees. Okrem saxafónov si C. Benjamin priniesol aj vokodér, ktorý dal skladbám silný náboj a iný rozmer.    
Sobota patrila na terase tradicionálu Vlada Vizára, s Dušanom Húščavom, Andrejom Šebom, Martinom Ďurdinom, Piešťancami Petrom Jankechom a Janom Babičom a ako ich hosť vystúpila  speváčka a gitaristka Patrícia Páleničková.
V hlavnom programe festivalu sa v Kursalone predstavil piešťanský rodák Andrej Urminský, čerstvý absolvent hudobnej školy v rakúskom Grazi. Sprevádzali ho priatelia grécky kontrabasista Vasilis Koutsananos, maďarský pianista Matyás Gayer, semifinalista z Montreux v kategórií Jazz Solo Piano  a brazílsky bubeník Mathias Jardim. Ako formácia Andrej Urminský International Quartet návštevníkom predstavili najmä skladby zo spoločného debutového EP „Four + 1“. Samozrejme nechýbal prídavok.
Záverečný koncert patril človeku, ktorý otváral pôvodnú Art Jazz Gallery na pešej zóne Harrymu Sokalovi. Vynikajúci rakúsky saxofonista spoluhráč Art Farmera, Carla Bley, Joe Zawinula, si priviedol so sebou Raphaela Wressniga, ktorého hra na unikátnom  Hammond organe B-3 a Leslie reproduktore priviedla jazz klub do varu už pred dvoma rokmi. K tomu nesmel chýbať hráč na bicie Alex Deutsch, ktorý bol v roku 2006 hudobníkom roka v Rakúsku a získal cenu Hansa Kollera. Alex dlhý čas pôsobil v USA a hral napríklad aj s Jerry Bergonzim, ktorého sme mali možnosť v Piešťanoch vidieť a počuť v rámci druhého ročníka festivalu. Výborná atmosféra v publiku si vyžiadala prídavok. Kedže H. Sokal slávi tento rok šesdesiatku a na záver koncertu bol obdarený tortami v podobe jeho povestného klubúčika a saxofónu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav