59. Piešťanský festival prinesie sakrálnu hudbu, muzikál i klasiku

  • Kultúra a spoločnosť
  • 17. júna 2014, 13:32
  • Autor:ip

Druhý najstarší hudobný festival na Slovensku otvorí po roku svoje brány. Vo štvrtok 19. júna zaznejú slávnostné úvodné fanfáry 59. ročníka Piešťanského festivalu. Festivalová hudba bude teda znieť z niekoľkých pódií po celom meste takmer mesiac.

Po slávnostných fanfárach na schodisku Domu umenia predvedie svoje majstrovstvo Slovenská filharmónia, ktorá si prizvala ako sólistku huslistku z Južnej Kórei Yoon-Hee Kim. Dirigentskú paličku bude mať v rukách Leoš Svárovský.
„Na druhý deň po otvorení príde na rad prepojenie veľkého talentu klavírneho virtuóza Richarda Rikkona a mladých a nadaných žiakov zo Základnej umeleckej školy v Piešťanoch,“ povedala pre Piešťanský týždeň riaditeľka Domu umenia Edita Bjeloševičová.
Na festivale nemôže chýbať vystúpenie Lúčnice. V pondelok 23. júna sa na divadelné dosky postaví spevácky zbor tohto zoskupenia. Zaznie koncert duchovnej hudby Musica Sacra a predstavia sa sólisti Katarína Juhásová-Šturová, Tomáš Juhás, Martin Malachovský a ďalší.
Festivalové dianie sa v stredu 25. júna presunie do priestorov Kongresového centra Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany. Tu pri príležitosti svetového dňa hudby zahrajú Gala koncert a na programe sú diela Mozarta, Paganiniho, Straussa, Verdiho a ďalších skladateľov.
„Vo štvrtok 26. júna v Dome umenia bude hosťovať Divadlo Jozefa Gregora Tajovského zo Zvolena s pôvodným muzikálom Prekliaty básnik. Toto dielo som mala možnosť vidieť na premiére, a teda neobjednávali sme ho naslepo. Ide o bednárikovský muzikál. Ľudia sa môžu tešiť na krásnu scénu a profesionálne prevedenie,“ uviedla E. Bjeloševičová.
Hudba bude znieť i na pôde hotela Thermia Palace. V pondelok 30. júna tu vystúpi s programom zoskupenie Trio Martinů. O dva dni neskôr v Kongresovom centre kúpeľov prepoja svoje majstrovstvo huslista Dalibor Karvay a klavirista Daniel Buranovský.
Pri príležitosti sviatku slovanských vierozvestov – 5. júla – bude Muchovo kvarteto hrať pod strechou Kostola sv. Cyrila a Metoda.
„Do dramaturgie sme zaradili tiež zaujímavé podujatie Baborák & Karvay & Friends. V utorok 8. júla bude znieť lesný roh, husle, violončelo, druhé husle a viola,“ dodala riaditeľka Domu umenia.
Kongresové centrum kúpeľov sa v stredu 9. júla zaplní Tancami národov. V rovnaký deň odštartuje už ôsmy ročník Majstrovských speváckych kurzov Petra Dvorského a tiež večerné koncerty frekventantov tohto stretnutia. Záverečný koncert kurzov je naplánovaný na 17. júla.
Na festivale nesmie chýbať vystúpenie Slovenského komorného orchestra pod vedením Ewalda Danela. To sa uskutoční v stredu 16. júla. Záverečný koncert festivalu je naplánovaný v stredu 23. júla.
Počas celého diania Piešťanského festivalu sú prístupné výstavy Dialog – Diagonal od 1. júna do 27. júna a výstava Umenie v parku od 1. júla do 14. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila