Ikaria zatiaľ bez krídiel

  • Spravodajstvo
  • 16. júna 2014, 08:25
  • Autor:MsÚ

IKARIA-Európska vysoká škola letectva n.o. požiadala v decembri minulého roka Mesto Piešťany o prenájom areálu bývalej ZŚ na sídlisku A. Trajana. Nájomca prejavil záujem v objekte vybudovať vysokú školu, zameranú na prípravu a štúdium letectva s tromi fakultami: fakultou letectva, fakultou ekonomiky a manažmentu leteckej dopravy a fakultou marketingu a cestovného ruchu v leteckej doprave spolu s katedrami. Vysoká škola by vytvorila aj nové pracovné miesta.

Vzhľadom na to, že objekt je schátraný, nájomca prisľúbil investovať do tohto majetku mesta takmer 990 000 eur počas 5 rokov v rozsahu predloženej štúdie. Navrhol nájomné vo výške 1 euro na rok a 30-ročnú dĺžku nájmu. Rekonštrukcia podľa štúdie spočíva zo stavebných úprav a prístavby z južnej strany stredného traktu. Parkovacie miesta sú navrhované z južnej strany v tesnom susedstve s jestvujúcimi parkovacími plochami pre obyvateľov sídliska A. Trajana.

Materiál prerokovali poslanci na aprílovom zasadnutí mestského zastupiteľstva s „výraznou asistenciou“ Piešťancov, žijúcich na spomínanom sídlisku. Časť občanov nesúhlasila s prenájmom, ktorému by padli za obeť stromy v okolí školy a parkoviska na IMPAKU a dokonca sa pýtali, čo v prípade krachu celého projektu, vraj Slovensko pri súčasnom stave vojenského i civilného letectva „neuživí“ nových pilotov či odborníkov, pôsobiacich v sekundárnej sfére tohto odvetvia.

„Vždy, keď predložíme na diskusiu nový závažný projekt, stretáva sa s veľkou odozvou našich občanov. Teší nás to, pretože niet lepšieho dôkazu, že sa ľudia o dianie vo svojom meste zaujímajú. Určite však nepodliehame predstave, že každý s nadšením prijme zmeny vo svojom okolí, dobré projekty sa rodia len po diskusii a vzájomných kompromisoch,“ tvrdí prednostka mestského úradu Denisa Bartošová. Mesto preto prijalo uznesením poslancov zmeny k návrhu zmluvy, do ktorej boli zakomponované aj pripomienky občanov a zaslalo ju na preštudovanie druhej strane.

„Za najdôležitejšie zmeny považujem návrhy, že v prípade predčasného skončenia nájmu sa zrealizované investície a technické zhodnotenie nehnuteľnosti druhá strana zaväzuje ako darca darovať v zostatkovej hodnote mestu. V v prípade predčasného skončenia nájmu IKARIA nebude mať nárok na náhradu vynaložených nákladov na rekonštrukciu ani na protihodnotu toho, o čo sa touto rekonštrukciou zvýši hodnota objektu,“ dodáva D. Bartošová.

Tvrdé podmienky? Pre serióznu investíciu seriózneho investora určite nie. Mesto Piešťany za takého partnera n.o. IKARIA-Európska vysoká škola letectva považuje. Preto s ním rokovalo a preto trpezlivo čaká na jeho odpoveď k zmenám v návrhu zmluvy. Zdá sa však, že pred prázdninami sa táto téma na rokovanie MsZ nedostane.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín