Na bicykli súťažiaci najazdili takmer 200-tisíc kilometrov

  • Spravodajstvo
  • 13. júna 2014, 13:17
  • Autor:sita/red

Účastníci prvého celoslovenského ročníka súťaže Do Práce na bicykli vyrazili na slovenské cesty a cyklochodníky 37 874-krát. Vyše 1 500 cyklistov v 30-tich slovenských mestách za mesiac najazdilo až 198 795,13 kilometra, čo môžeme považovať za mimoriadne dobrý štart tejto súťaže. Víťazom súťaže v kategórii samospráv je mesto Martin, ktoré dosiahlo v prepočte zúčastnených k počtu obyvateľov najväčší počet najazdených kilometrov 6 921,51 km.

„Všetci zúčastnení však prispeli svojou účasťou k rozvoju cyklodopravy na Slovensku a to bol náš hlavný cieľ, pretože nám ide o skvalitnenie dopravy v mestách ako aj skvalitnenie života ľudí. Hovorím o pozitívnych zdravotných aj ekologických dopadoch, ktoré bicyklovanie má,“ povedal počas slávnostného odovzdávania cien štátny tajomník ministerstva dopravy výstavby a regionálneho rozvoja František Palko. Úlohou súťažiacich bolo v priebehu mája prejsť do práce a z práce čo najviac jázd alebo kilometrov na bicykli. „Potešil nás záujem občanov aj predstaviteľov miest o súťaž a chceme na tom stavať aj do budúcnosti,“ dodal národný cyklokoordinátor z ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Peter Klučka.
Cyklistky a cyklisti z Martina najazdili v prepočte zúčastnených k počtu obyvateľov spolu 6 921,51 km, čo im vynieslo prvé miesto v súťaži miest. Najlepším tímom podľa najazdených kilometrov sa stalo družstvo JaRiMa z Trenčína v zložení Jaroslav Baška, Richard Hipča, Matej Tinka a Stanislav Nagy, ktorí zdolali spolu úctyhodných 2 455,2 kilometrov. Najlepším tímom podľa uskutočnených jázd sa stal tím „Úrazová ambulancia z Martina“ v zložení Patrícia Macková, MUDr. Pavol Borovský, Marta Kršková a Elena Pavlovičová, ktorí absolvovali spolu 176 jázd do práce. Víťazom v kategórii jednotlivcov na počet odjazdených kilometrov sa stal Ľubomír Bandžuch z bratislavského tímu „XB“, ktorý prebicykloval 1 250,4 kilometra. Medzi jednotlivcami podľa uskutočnených jázd zvíťazila Viera Seitlerová z Piešťan z tímu „Úsmev“ s počtom jázd 60.
To, že bicykel nie je určený len na relax či šport, ale je rovnocenným dopravným prostriedkom, s ktorým treba rátať, dokázali obyvatelia, obyvateľky i predstavitelia ôsmich krajských miest, ako aj súťažiaci v Krupine, Bánovciach nad Bebravou, Stupave, Lučenci, Martine, Spišskej Novej Vsi, Dolnom Kubíne, Poprade, Piešťanoch, Liptovskom Mikuláši, Rajeckých Tepliciach, Moldave nad Bodvou, Modre, Bardejove, Šamoríne, Novej Bani, Senci, Zvolene, Leviciach, Veľkom Šariši, Starej Ľubovni i Vysokých Tatrách. Organizátori veria, že na budúci rok sa im podarí počet zapojených miest i súťažiacich ešte navýšiť a inšpirovať tak verejnosť k prehodnoteniu svojich dopravných návykov s upriamením na výhody, ktoré má využitie bicykla na každodenné presuny z práce a do práce.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín