Zomrel lyžiar a dentista M. Švorc

  • Kultúra a spoločnosť
  • 12. júna 2014, 13:11
  • Autor:Karol R. Thoma/red

V posledný májový deň zomrel v Mníchove vo veku 75 rokov vynikajúci lyžiar a dentista MUDr. Marián Švorc. Narodil sa 1. mája v Piešťanoch spolu so svojím dvojčaťom Stanislavom v rodine chirurga a riaditeľa prvej štátnej nemocnice MUDr. Teodora Švorca a Márie Švorcovej.

Ako syn známeho a režimom prenasledovaného otca sa až po desiatich rokoch úsilia konečne dostal na vysokú školu. V roku 1982 emigroval s rodinou do Nemecka a tridsať rokov si užíval krásu alpských veľhôr, venujúc sa pritom svojmu športu – lyžovaniu.
Po emigrácii sa vrátil na Slovensko, kde ešte ako dôchodca pracoval vo Vrbovom ako zubný lekár. Zomrel po krátkej a ťažkej chorobe. Ešte v marci získal vo svojej kategórii titul majstra sveta v zjazdovom lyžovaní v Super G, čo je disciplína medzi zjazdom a obrovským slalomom. Porazil tak svojho veľkého súpera Taliana Carla Senonera, víťaza Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní, a zopakoval svoje prvenstvo spred štyroch rokov v rakúskom Sant Antone. Aj tam Senonera porazil. Jeho medaily tvoria výzdobu celej veľkej izby v jeho piešťanskom dome. Bol jedným z prvých lyžiarov niekdajšieho Klubu slovenských lyžiarov a turistov na Bezovci.

Krátko pred smrťou sa rozlúčil so svojou širokou rodinou aj z Piešťan a niekoľkými priateľmi, ktorí ho navštívili v Mníchove.

Maroš, zostaneš navždy v našich srdciach a pamäti!

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel