Muzikál: Prekliaty básnik

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 9. júna 2014, 12:49
  • Autor:ts/DU

Divadlo Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene vás pozýva vo štvrtok dňa 26. júna do Domu umenia v Piešťanoch na pôvodný slovenský muzikál o stredovekom básnikovi, večnom rebelovi Francoisovi Villonovi s piesňami plných túžby a vzdoru proti osudu. Približuje svet vizionárov, rytierov, veľkých vášní, vzmáhajúceho sa bohatstva kupcov a hľadania duchovnej čistoty. Dobu komediantov i trubadúrov, dobu lásky i brutality.

Sú mená, bez ktorých si kultúrne dejiny Európy nedokážeme predstaviť. Medzi ne patrí nesporne i Francois Villon (1431 – 1463), skvelý básnik, no zároveň i bitkár a povaľač, príležitostný zlodej, večne na úteku pred hroziacou šibenicou. Písal svoje balady svojím životom – plným dobrodružných zvratov i nenaplnených túžob, osudových prešľapov i následných pokusov o pokánie. Bol milovníkom i rebelom, vzdelancom i vyvrheľom. No predovšetkým veľkým umelcom. Dve útle knižky pod názvom Veľký a malý testament a niekoľko roztrúsených básní však Villona prežili. Vyžaruje z nich úžasná energia, radosť zo života, no i nemilosrdná satira a drsný vtip. Píše o víne, o ženách, o láske, vysmieva sa ctihodným mešťanom, vznešeným frázam… S ľahkosťou a šarmom.

Villonov život a dielo vyzýva k divadelnému spracovaniu. I samotná doba sklonku stredoveku poskytuje širokú a pestrú paletu javiskových obrazov – je plná náboženskej mystiky, kontrastujúcej s rodiacim sa opojením nastupujúcej renesancie.

réžia: Martin Kákoš
choreografia: Jaroslav Moravčík

účinkujú: Pavol Plevčík a.h./ Tomáš Majláth a.h.,  Ondřej Daniš / Tomáš Majláth a.h, Dominika Výrostek Misárová , Svetlana Sarvašová, Vladimír Rohoň, Ján Marcinek, Barbora Špániková, Dana Karolová, Daniel Výrostek, Štefan Šafárik, Miloš Chrappa a.h., Michal Ďuriš, Milan Antol a.h., Jana Pilzová, Ján Selecký a.h., Richard Sanitra, Anita Krepčárová-Šafáriková, Iveta Marcineková, Vladena Škorvagová a ďalší.

Vstupné: 12,- €
Vstupenky si môžete zakúpiť v pokladni Domu umenia Piešťany
pondelok – piatok 14.oo – 17.oo a hodinu pred podujatím alebo cez www.ticketportal.sk.  Telefón: 033/24 58 001 alebo 033/2458100
https://www.youtube.com/watch?v=watch?v=R4YC9ghIQ6k

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav