LÚKA: Do hory len na skok

  • Spravodajstvo
  • 5. júna 2014, 08:34
  • Autor:jk

Keby sa deti nielen z mesta, ale aj z mnohých dedín zatúlali do školy v Lúke, asi by závisť neskrývali. Budova na okraji pokojnej obce tróni ešte v tichšej lokalite: Les je odtiaľto len na skok, od školského areálu ho oddeľuje iba úzka cesta.

Úplne prvá základná škola v Lúke vyrástla už v roku 1872 za pomoci baróna Dionýza Medňanského, neskôr ju nahradili priestory skonfiškovaného kaštieľa. Terajšiu postavili v roku 1968. Chodí do nej 158 žiakov nielen z Lúky, ale tiež z Modrovky, Modrovej, Hrádku, Starej a Novej Lehoty. Ich vzdelávanie zabezpečuje 13 ľudí.
Nad mnohými zariadeniami visí hrozba likvidácie, v tomto prípade sú podobné úvahy zbytočné. Doposiaľ ZŠ otvárala len jednu triedu prvého ročníka, v septembri pribudne ešte jedna. Hoci ani do tejto školy netečú finančné prostriedky prúdom, riaditeľka Adriana Holániová sa nesťažuje. Čo nevykryjú štátne peniaze, snaží sa suplovať obec. „Na jeseň sa nám bežecká dráha dostala do katastrofálneho stavu. Starosta poslal potrebnú techniku, ktorá dala terén do poriadku,“ uviedla príklad veľmi dobrej spolupráce A. Holániová.
Areál je vybudovaný v typickom štýle socialistickej školy. Na rekonštrukcie neputoval ani cent z fondov Európskej únie a múry si hneď na prvý pohľad pýtajú novú fasádu. A. Holániová konštatovala: „Finančné prostriedky sa snažíme každým rokom žiadať od ministerstva školstva.“
Na škole pokladajú za prioritu podporu profesijnej orientácie žiakov smerom k technickým disciplínam. Deti na políčku pestujú tradičné plodiny ako tekvica, zemiaky či reďkovky. Nezaostávajú však ani vo výučbe angličtiny. S jej prvými slovami si jazyky lámu už prváci, navyše na druhom stupni sú hodiny posilnené. A s druhým cudzím jazykom začínajú už od piateho ročníka.
Takisto nie na každej škole sa okrem tradičného zberu papiera zaoberajú aj zberom opotrebovaných batérií, použitého jedlého oleja, tetrapakov alebo plastov. Originálnou novinkou je celoročná školská olympiáda. Počas nej deti zbierajú body, ktoré sa tým najúspešnejším triedam pretavia do odmien koncoročných výletov.
Žiaci pravidelne dosahujú úspechy na dejepisných olympiádach. Tento rok v okresnom kole získali prvé aj druhé miesto. Slušné umiestnenia ich neobchádzajú ani v recitačných súťažiach, chemickej olympiáde alebo Pytagoriáde. Táto škola má aj tím futbalistiek, ktoré sa „prekopali“ na druhé miesto v okrese.
Riaditeľka A. Holániová okrem bežných starostí o chod zariadenia sníva o zatiaľ ťažko uskutočniteľnej veci. Chcela by medzi pavilónmi školy vybudovať oddychovú zónu s preliezačkami i dreveným pódiom. Slúžila by športu i kultúre. Keby tak boli peniaze… A po štyridsiatich rokoch sa do areálu školy od septembra vracia škôlka.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 23, ktoré je v predaji od 3. júna.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín