Moravanci dostanú kompostér na bioodpad

  • Spravodajstvo
  • 4. júna 2014, 09:45
  • Autor:Miroslav Kazík

V Moravanoch nad Váhom sa koncom mája konala prednáška, ktorej hlavnými témami boli odpadová legislatíva, povinnosti obce, separovaný zber a kompostovanie. Jej súčasťou bola aj prezentácia zakúpenej techniky – traktora, drvičky a kompostérov.

Podujatie zorganizovala Obec Moravany v rámci aktivít projektu Rozšírenie separovaného zberu komunálnych odpadov. Technika, ako aj informačné materiály boli spolufinancované z Kohézneho fondu Európskej únie a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.
Prednášajúci Peter Koška upozornil na to, že až 76 percent odpadu sa skládkuje a chýba motivačný faktor pri separovaní, hoci odpady sú o šetrení energie a peňazí. Pritom napríklad 45 percent odpadu predstavuje biologický odpad a 20 percent papier.
Jedným z hesiel projektu je Separujeme odpad, pretože máme radi svoju obec. V Moravanoch je určených osem zberných miest na separovaný odpad – Kaštieľska ulica, Lesná ulica, Na Výhone, Vendelínkova ulica, Jarná ulica, Športová ulica, Prúdy, Hliníkova ulica, navyše každá domácnosť dostane kompostér na bioodpad.
Cieľom separovania odpadu v obci je ekonomické zhodnotenie jednotlivých oddelených zložiek odpadu a zároveň zníženie množstva zmesového komunálneho odpadu. Zníži sa tak finančné zaťaženie obce a jej obyvateľov za vývoz odpadu.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 23, ktoré je v predaji od 3. júna.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina