Drahovská kosa s gulášom aj včelárskou cestou

  • Spravodajstvo / Región
  • 4. júna 2014, 15:38
  • Autor:vd

Na drahovských lúkach sa opäť ozýval cvengot kôs, vrava žencov a spev hrabačiek. Na tretí ročník koseckých súťaží Drahovská kosa 2014 prišlo v sobotu 31. mája štyridsať koscov zo Zemplína, z Oravy, Šariša, Cígľa i zo slovinskej dedinky Selo. Najstarším súťažiacim bol 82-ročný Vendel Sedláčik a najmladšou deväťročná Ella Ledecká. Obaja sú Drahovčania.

„Keďže táto súťaž je súčasťou slovenského pohára v kosení, pre našincov, ktorí nie sú do nej prihlásení, sme usporiadali preteky o majstra Drahoviec. Pre víťaza mám pripravený kosecký set,“ povedal pre Piešťanský týždeň organizátor podujatia Miroslav Ledecký. O kúsok ďalej kul svoju tenkú kosu Jozef Kratochvíla zo Sečoviec, ktorý nám povedal: „Kujem ju kladivkom, chce to trpezlivosť a presnosť. Ruská kosa sa kuje až dve hodiny, obyčajnej stačí aj polhodina.“ Záruka dobrého kosenia tkvie totiž v správne nakovanom nástroji.
„Ja som sa učil kosiť od môjho otca ,“ uviedol najstarší kosec. „Chodili sme kosiť po sedliakoch a dávali nám za to každý deviaty snop. Otec kosil, ja so sestrou sme hŕstkovali.“ V. Sedláčik sa narodil v roku 1932 a zábery kosou robil ako dvadsaťročný.
((myvideo:1))

Viac sa dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 23, ktoré je v predaji od 3. júna.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava