Zo zázračného orieška sa vykľul architektonický skvost

  • Spravodajstvo
  • 28. mája 2014, 14:53
  • Autor:jk

Istým historickým medzníkom sa pre rekonštrukciu Elektrárne Piešťany stal dátum 21. máj 2014. Práve v stredu minulého týždňa tu neoficiálne odštartovali prvé podujatie. V rámci prestížneho festivalu rozhlasových rozprávok Zázračný oriešok otvorili výstavu ilustrátorov Orieškové dobroty.

Po dvoch rokoch obnovy sa národná kultúrna pamiatka situovaná na Staničnej ulici vracia späť do života. Revitalizáciu uskutočnil vlastník nehnuteľnosti, spoločnosť Západoslovenská energetika (ZSE).
Počas vernisáže sa prítomným prihovoril aj jej hovorca a krstný otec myšlienky vzkriesenia objektu Ján Orlovský. Svoje nadšenie neskrýval ani neskôr, keď prezradil, že pre realizátorov projektu sfunkčnenie priestorov elektrárne znamená veľkú úľavu: „Zo zázračného orieška sme vylúpli skutočný skvost priemyselnej architektúry. Citlivá rekonštrukcia a nové prvky v dostavbe umocnili dojem, ktorý vyše storočná stavba zanecháva. Radosť z toho, že sa dobrá vec podarila, sa dá len ťažko opísať.“
Medzi hosťami nechýbal ani primátor Piešťan Remo Cicutto, ktorý sa vo svojej reči tvorcom poďakoval za návrat časti histórie mesta. Spoluorganizátorom Zázračného orieška je mestská knižnica a jej riaditeľka Margita Galová práve v deň konania vernisáže slávila svoje narodeniny. Úsmev u divákov vyvolal pokus R. Cicutta, ktorý jej chcel s kyticou v rukách zablahoželať, riaditeľka sa však bránila vystúpiť na pódium.

Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 22, ktoré je v predaji od 27. mája.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina