Včelí med – zdravé sladidlo
Včelí med bol po stáročia výhradným sladidlom. Bol tu už v praveku i v starom Egypte či Grécku. Používali ho ako pochúťku aj ako liek. Med vzniká z nektáru, medovice a iných sladkých štiav z rastlín. Včely ich uskladňujú v plástoch a nechajú dozrieť.
Med je bohatým zdrojom vitamínov A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P a aj minerálnych látok (zinok, sodík, železo, vápnik, draslík, jód, molybdén) a organických kyselín.
Med môžete používať denne. Skúste ho nahradiť namiesto klasického bieleho cukru a budete zdravší a cítiť sa lepšie. Lyžička medu ráno vám dodá silu a energiu. Ak si ho dáte večer, pomôže vám uvoľniť napätie z celého dňa a dá základ dobrému spánku. Slúži ako prevencia pred nachladnutím či chrípkou. Antibakteriálny účinok medu spôsobuje prítomnosť inhibínu, ktorý brzdí rast baktérií a pôsobí ako dezinfekčný prvok.
Ak vám med v pohári kryštalizuje, neobávajte sa. Skôr naopak, je to dôkaz pravosti medu. Ak ho chcete rozpustiť, tak max. pri teplote do 40 °C. Pri vyššej teplote ochudobníte med o vitamíny a minerály.
Med poznáme rôzny – agátový, lipový, zmiešaný kvetový či lesný. Avšak platí pravidlo, ak chcete naozaj zdravý med, hľadajte ten, ktorý je priamo od včelára, ideálne vyrobený na Slovensku. Obsahuje látky, ktoré najviac vyhovujú nášmu telu a nie sú riedené vodou.
Med priamo od včelára môžete nájsť v novom obchodíku so zdravou výživou
„Moja špajza“
Pod Párovcami (za evanjelickým kostolom pri parku)
tel. 0948/102 199 www.facebook.com/mojaspajza
TENTO TÝŽDEŇ med kvetový a pastovaný s 10 % ZĽAVOU!