Trebatice: Ako na hojdačke – raz hore A raz dole

  • Spravodajstvo
  • 28. mája 2014, 12:57
  • Autor:jk

Ešte v roku 1870 detváky z Trebatíc, keď sa chceli dostať do školy, šliapali cestu do susedných Krakovian. Svoju si dedina postavila až o desaťročia neskôr. Tá súčasná je síce už riadnou babičkou, veď minulý rok oslávili jej storočnicu, no stále sa tvári ako mladica.

Pred piatimi rokmi dostala nový šat v podobe kompletnej rekonštrukcie, na ktorú si obec zobrala úver. Objekt prešiel zateplením, vybudovali sa nové hygienické zariadenia, telocvičňa, zborovňa, klubovňa… Zdá sa, že tejto základnej škole (ZŠ) nič nechýba.
Nie je to celkom pravda. Chýbajú deti, ich počet stále klesá. Miestnu málotriedku navštevuje 35 žiakov, tých najmenších je deväť. „Niekdajšia rajonizácia škôl by nám pomohla a tento rok je kritický,“ priznáva riaditeľka Mária Gonová, ktorej však nie je príliš do reči, keď nadhodíme tému prípadnej likvidácie školského zariadenia: „Raz sme hore a raz dole.“ Na zápis do budúceho školského roka sa prihlásilo 11 budúcich prváčikov.
Napriek skutočnosti, že ZŠ sa zaraďuje medzi tie menšie, zo športových olympiád neplnoorganizovaných škôl v okrese si každoročne odnáša tie najcennejšie trofeje. Práve minulý týždeň sa v Ostrove konala tá posledná. Trebatice získali prvenstvo nielen v celkovom hodnotení, ale aj za futbal, vybíjanú, hod kriketom, behy na 60 a 600 metrov či preťahovanie lanom. Celkovo je to slušná kôpka šestnástich diplomov. Počas doterajšej histórie konania olympiád dosiahli tentoraz deväťdesiatjeden bodov, čo je rekordný počet.
Škola však nežije len športom. Funguje tu viacero krúžkov, medzi iným krúžok anglickej konverzácie, literárno-dramatický či počítačový, ktorý je určený len pre prvákov. Počítačová učebňa je už roky súčasťou školy. Počítače získali z fondov Európskej únie, žiaľ, sú už zastarané. Vymenovať by sa toho dalo viac, čo chýba vo vybavení školy.
Ani najšpičkovejšia interaktívna tabuľa však nenahradí rodičov. „Je veľký rozdiel medzi učením pred dvadsiatimi rokmi a v súčasnosti.
Deti nie sú naučené počúvať. Z domu.“
Tak znie nie príliš lichotivé vysvedčenie dospelým od M. Gonovej. Dobrá známka by sa neušla ani rezortu školstva. „Býval v tom poriadok. Rozumný človek si ponechá dobré, aj keď je od nepriateľa. Veď to preveril čas. Pravdaže, doba musí prinášať zmeny, ale nie takým spôsobom, že vládne chaos a byrokracia ako teraz.“
Ochrannú ruku nad žiakmi drží spolu už niekoľko rokov pedagogický zbor štyroch učiteliek. Všetky majú prvú atestáciu a vzdelávajú sa naďalej. Riaditeľka štúdium aktívne organizovala nielen im, ale aj pre učiteľov iných škôl.
Ak by mala M. Gonová možnosť držať v ruke kúzelnú paličku a niečo si zapriať, opäť sa zvrtne reč na rodičov. „Niektorí z nich by sami potrebovali sebareflexiu vo výchove. Slušnosť, úcta či primeraná pokora sa ‘nenosí‘. Potom sa nečudujme, čo sa deje okolo nás.“

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 22, ktoré je v predaji od 27. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana