Súmrak Noci kostolov nielen nad Piešťanmi

  • Spravodajstvo
  • 28. mája 2014, 09:35
  • Autor:jk

Kostol sv. Michala Archanjela v Lančári bol jedným z troch subjektov Piešťanského okresu, ktoré zareagovali na niekdajšiu iniciatívu dnes už bývalého arcibiskupa Róberta zapojiť sa do medzinárodného projektu Noc kostolov. Po piatkovej „noci“ minulého týždňa zostal lančársky chrám osamotený ako posledný Mohykán.

Okrem neho sa v štartovacom roku 2011 k výzve pripojili dve farnosti v Piešťanoch – Kostol sv. Cyrila a Metoda i Kostol sv. Štefana. Na území Trnavskej arcidiecézy otvorili pre širokú verejnosť 82 kostolov, v ostatných štrnásť. Na ich pôde sa konali nielen omše, ale tiež prednášky, koncerty, besedy, výstavy, literárne pásma.
Novinka hneď nabrala prudké obrátky na popularite. Do príprav druhého ročníka sa pustilo už 186 kostolov vo všetkých diecézach. Malý Rím otvoril všetky svoje božie stánky v počte trinásť. Kým v prvom ročníku zaznamenali účasť zhruba 23-tisíc vstupov, o rok neskôr len na území Trnavskej arcidiecézy to bolo o päťtisíc viac.
V piešťanskom regióne sa počet kostolov zapojených do projektu vyšvihol na osem. Sprístupnené boli kláštor premonštrátok i oba chrámy vo Vrbovom. V kúpeľnom meste návštevníci dokonca vytvorili okolo Kostola sv. Štefana živú reťaz.

Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 22, ktoré je v predaji od 27. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina