Na galavečere Zázračného orieška ocenili aj Daniela Heviera

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 27. mája 2014, 15:15
  • Autor:vd

Na slávnostnom vyhodnotení ôsmeho ročníka festivalu Zázračný oriešok sa opäť objavili mená tvorcov z minulých ročníkov. V kategórii rozprávkových hier zvíťazil autorský tím rozprávky Leonardo, kocúr z ulice. V monologických rozprávkach si hlavnú cenu prevzali tvorcovia Popolušky. Galavečer sa konal vo štvrtok 22. mája vo veľkej sále Kursalonu v Piešťanoch.

Rozprávku o kocúrovi Leonardovi napísal Ján Uličiansky, režíroval ju Peter Palik. Keď hovorkyňa poroty Ľubica Kepštová uviedla dôvody, ktoré odborníkov viedli k verdiktu, v sále sa ozval smiech sprevádzaný výkrikmi a potleskom. Len málokto totiž jej slovám rozumel. Povedela totiž: „Porota udelila cenu za originalitu a virtuozitu pôvodného autorského textu, gradovaného štylizovanou lexikou približujúcou charakter poľudšteného mačacieho sveta, za komplexný rozhlasový útvar realizovaný s minimálnym hereckým obsadením a za model sviežeho blízkeho vzťahu dvoch živých bytostí. Ktorý sa vyvíja v kontraste s technickým spôsobom komunikácie súčasného sveta. Hercovi Ľubomírovi Piktorovi za objavenú interpretáciu kocúra Leonarda.“
O Popoluške, ktorú emotívne interpretovala Emília Vašáryová v réžii Táne Tadlánkovej, sa odborníci vyjadrili, že cenu udelili okrem iného aj za vzácnu harmonickú syntézu jazykovo čistej a textovo invenčnej interpretácie klasickej rozprávkovej predlohy Márie Ďuríčkovej.

Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 22, ktoré je v predaji od 27. mája.


((myvideo:1))  
((myvideo:2))  

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel