Do volebných miestností zatiaľ nechodí veľa ľudí

  • Spravodajstvo
  • 24. mája 2014, 09:06
  • Autor:red.(v)

Dnes si aj Piešťanci vyberajú svojich kandidátov do Európskeho parlamentu. Ako sa však ukazuje, účasť vo voľbách zrejme nebude výrazná. Ľudia sa totiž na eurovoľby nepozerajú príliš vážne. Potvrdili nám to aj v jednej z volebných komisií, kde zatiaľ prevažne privítali len voličov, ktorí osobne poznajú niektorého z piatich piešťanských kandidátov na post europoslanca.

Na území Slovenskej republiky sa do Európskeho parlamentu volí 13 poslancov. 
„Zvolil som si bývalého spolužiaka, poznám ho už roky a dôverujem mu,“ povedal jeden z opýtaných voličov, ktorí to mali nasmerované do volebnej miestnosti na Sídlisku Juh v Piešťanoch.
Voličom pripomíname, že v priestore určenom na úpravu hlasovacích lístkov vloží volič jeden hlasovací  lístok bez ďalšej úpravy do obálky a následne do volebnej schránky alebo na jednom z hlasovacích lístkov vyznačí volič odovzdanie prednostného hlasu zakrúžkovaním poradového čísla kandidáta. Volič môže zakrúžkovať poradové číslo najviac u dvoch kandidátov. Upravený hlasovací lístok vloží volič do obálky a následne do volebnej schránky.
Volič, ktorý nemôže sám upraviť hlasovací lístok pre zdravotné postihnutie alebo preto, že nemôže čítať alebo písať, má právo vziať so sebou do priestoru určeného na úpravu hlasovacích lístkov iného voliča, aby podľa jeho pokynov upravil hlasovací lístok a vložil do obálky. Členovia okrskovej volebnej komisie nesmú voličom upravovať hlasovacie lístky.
Za voliča, ktorý nemôže pre zdravotné postihnutie sám vložiť obálku do volebnej schránky, môže ju do nej na jeho požiadanie a v jeho prítomnosti vložiť iný volič, ale nie člen okrskovej volebnej komisie.
Volič, ktorý sa nemôže dostaviť do volebnej miestnosti, má právo požiadať okrskovú volebnú komisiu o vykonanie hlasovania do prenosnej volebnej schránky.
O výsledkoch volieb a ich priebehu sa dočítate v nasledujúcom vydaní Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek