Ôsmak z Banky získal cenu – vyrobil robota z Lega

  • Spravodajstvo
  • 23. mája 2014, 09:04
  • Autor:H. Hrdinová

V súťaži Istrobot si cenu poroty odniesol žiak ôsmeho ročníka Základnej školy na Banke Michal Lúčny. Podujatie určené nadšencom robotiky zo Slovenska a susedných krajín sa uskutočnilo koncom apríla na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave. M. Lúčny sa medzi stovkou súťažiacich predviedol s robotickou rukou, ktorú vytvoril z Lega. Položili sme mu niekoľko otázok.

► Ako si sa dostal k robotike a konštruktérstvu?
– Zaujímalo ma to. Asi pred dvoma rokmi som sa pokúsil urobiť robota Stopára linefollowera, ale nevyšlo mi to.
► Toto je teda tvoj druhý pokus?
– Áno. Robil som ho opäť sám, nik mi nepomáhal. Princíp je všeobecne platný. Je to bionická ruka – pomocou detekcie svalov na predlaktí prenáša pohyb ruky do robotickej ruky. Mojím nápadom bolo použiť stavebnicu Lego, vulkanickú pásku a remeň na upevnenie senzora. Najviac problémov som mal s výdržou batérií. U tohto robota záleží na citlivosti senzora – čím je citlivejší, tým presnejšie a spoľahlivejšie robotická ruka kopíruje pohyb ruky človeka. Čiže táto ruka by mohla pomôcť človeku, ktorý o svoju končatinu prišiel, ale predlaktie má zachované.

► Boli na tejto súťaži aj žiaci z iných škôl?

– Myslím si, že v mojej kategórii sme boli dvaja. Druhý chlapec bol asi o tri roky mladší. Získal druhú cenu. Ja som získal Cenu poroty, čo ma veľmi potešilo, lebo z piešťanského regiónu som bol asi jediný.

► Čo plánuješ ďalej s robotom?

– Robotickú ruku zachovám v takom stave, v akom bola na súťaži, lebo o ňu prejavila záujem aj televízia. Chcú ju použiť v nejakom seriáli, ale ešte bližšie nič neviem.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 21, ktoré je v predaji od 20. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava