ČERVENÍK: Čo lavica to muzikant

  • Spravodajstvo
  • 22. mája 2014, 12:26
  • Autor:jk

Červeník: K bežnej výbave chodieb tu patrí telocvičné náradie. Základná škola (ZŠ) v Červeníku zápasí s nedostatkom priestorov. Na rozdiel od iných škôl im žiakov pribúda. „V obci sa začalo veľa stavať, prichádzajú sem ľudia z bližšieho okolia,“ vysvetlila nám riaditeľka Júlia Vozáriková.

Kým momentálne strecha školy ukrýva jednu prvácku triedu, v budúcom školskom roku budú musieť otvoriť triedy dve, na zápise sa prihlásila až 27 tých najmenších. Celkovo školu navštevuje 134 žiakov, ktorých má na starosti 16 pedagógov.
Dávno uplynuli zašlé časy 19. storočia, keď sa v obci začalo vyučovať v rodinných domoch. Terajšia budova pochádza z roku 1937, ku ktorej pred desiatimi rokmi pribudla prístavba. Celý objekt by si žiadal zateplenie. Svojho času vedenie školy chcelo využiť prostriedky z fondov Európskej únie, no bezúspešne. „Stroskotali sme vtedy na nízkom počte žiakov,“ poznamenala riaditeľka. Vybavenie školy získavali buď z vlastných zdrojov, alebo z prostriedkov obce. Demografická krivka je pre školu mimoriadne priaznivá, takže slovko likvidácia sa tu neskloňuje v žiadnom páde. Financovanie školských zariadení sa však má zmeniť na financovanie podľa tried, čo J. Vozáriková okomentovala slovami: „Neviem si to potom predstaviť. Ale myslím, že ani na ministerstve to zatiaľ nevedia.“ Rezortu vytýka aj to, že pri reformách školy hodil doslova do vody.
„Učitelia museli sami tvoriť vzdelávacie programy, na čo neboli pripravení, mohli využiť len vlastné skúsenosti. Taktiež dostávajú aj učebnice, ktoré sa nedajú použiť, prípadne ich nedostanú vôbec.“
Ak je ZŠ v Červeníku niečím jedinečná, tak určite folklórom. Tradície v obci sú hlboko zakorenené. Súborov je tu toľko, že sa poriadne nedajú ani spočítať, jeden človek hrá aj v troch kapelách a v takmer každej lavici sedí spevák či muzikant. Na škole je aktívny literárno-dramatický krúžok, na konzervatórium už chodia traja budúci úspešní herci.
Škola sa môže pochváliť úspešnými žiakmi nielen vo vedomostných olympiádach, ale aj v športových zápoleniach. Boduje v tenise a dokonca v armwrestlingu (pretláčanie rukou – pozn. red.). Žiačka Katka Kadlecová v ňom získala titul majsterky Slovenska. A ešte jedno eso drží škola v rukáve: výsledky testovania deviatakov zo slovenského jazyka a matematiky sa 90-percentnou úspešnosťou dlhodobo udržiavajú nad celoslovenským priemerom. V minulom roku sa v testovaní umiestnili na druhej priečke spomedzi všetkých slovenských škôl!
Napriek týmto úspechom riaditeľka od nástupu do funkcie sníva zatiaľ nerealizovateľný sen. Je ním telocvičňa, ktorá je každodenným problémom, lebo telocvik prebieha na chodbách. Keby sa ju akýmsi zázrakom podarilo vyčarovať, v triedach by hneď bolo pokojnejšie.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 21, ktoré je v predaji od 20. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav