OSTROV: Školáci majú aj afrických kamarátov

  • Spravodajstvo
  • 14. mája 2014, 10:29
  • Autor:jk

Veloma am. Pirahalahiana avy aty Madagasikara ho an´ny sekoly Ostrov aty Slovaquie! Priateľské pozdravy z Madagaskaru na Slovensko pre Základnú školu Ostrov! Základná škola v Ostrove je takmer s istotou jediná škola na Slovensku, o ktorej sa dá tvrdiť, že jej žiaci majú kamarátov na africkom ostrove.

Nástenka s veľkým nápisom svieti hneď pri vstupe do budovy školy, exotické kresby visia aj na chodbe. Aj takto možno predstaviť významné osobnosti v rámci regiónu. Nie náhodou kráľ Madagaskaru Móric Beňovský pochádzal z Vrbového, vzdialeného od Ostrova len pár kilometrov. Malí Slováci malým Afričanom zase posielajú hračky, knižky, kresby.
Možno sa medzi 24 žiakmi malotriednej školy nachádza budúci svetoznámy cestovateľ. Zatiaľ sa o neho, podobne ako o ostatných, stará dvojčlenný pedagogický zbor a vychovávateľka zo školského klubu.
Ostrovskú školu podľa zriaďovacej listiny založili v roku 1890. V jej pôvodných priestoroch sídli doposiaľ, časom však k nej dostavali prístavbu. Svoje dni má však zrátané – budúci školský rok sa spolu s škôlkou presťahuje do zrekonštruovaných priestorov miestneho kultúrno-spoločenského centra, takže pýtať sa na stav terajšej budovy je zbytočné. „Už sme veľmi potrebovali rozšíriť priestory. V tých nových ušetríme oproti tomuto objektu veľa energie a máme tam aj malú telocvičňu,“ teší sa zo zmeny riaditeľka Helena Svetlíková.
Ak niečo škole chýba, tak sú to rovnako ako v drvivej väčšine podobných zariadení – peniaze. „My sa držíme a pokiaľ nevstúpi do platnosti zákon o minimálnom počte žiakov na škole, udržať by sme sa mali,“ tvrdí riaditeľka. „Ale aj v takom prípade sme istými kombináciami schopní fungovať ďalej a obec má takisto snahu si nás ponechať.“ Na otázku, v čom je škola výnimočná, riaditeľka odpovedala: „Budujeme dobré vzťahy ako s rodičmi, tak aj so zriaďovateľom – Obcou Ostrov.“

Aj takéto exotické kresby nájdete na chodbe školy.
 
Škola disponuje počítačovou učebňou, vizualizérom, projekčným plátnom, do oboch tried zakúpili interaktívnu tabuľu. Využívajú ich zvlášť na hodinách anglického jazyka, ktorý vyučujú od prvého ročníka ako povinný predmet. Škola sa zapája do podujatí usporadúvaných obcou, ale organizuje aj vlastné akcie. Už tradičnými sa stali koncoročné slávnostné rozlúčky so žiakmi štvrtého ročníka či podujatie Noc v škole.
H. Svetlíkovej za „starou“ školou nebude ľúto, hoci pripúšťa istú dávku smútku a nostalgie. V tej „novej“ bude ešte snívať o zázraku v podobe väčšej telocvične a športového areálu.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 20, ktoré je v predaji od 13. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav