V piešťanskom ON Semiconductore radia zákazníkom z celého sveta

  • Spravodajstvo
  • 8. mája 2014, 08:29
  • Autor:ts/red

Kým sa mobil, laptop alebo aj auto dostane k zákazníkovi, prejde nielen jeho vonkajší dizajn, ale aj všetky súčiastky zložitým procesom vývoja, výroby a logistiky. Medzi najmenšie súčiastky takýchto výrobkov zaručene patria integrované obvody, tiež nazývané čipy. Asi si neuvedomujeme, že len nanometre rozhodujú o tom, či auto správne zabrzdí alebo pridá plyn. Rovnako môže prekvapiť, že mnohí výrobcovia produktov s obsahom elektroniky nakupujú tieto „drobnosti” cez zákaznícke centrum spoločnosti ON Semiconductor Slovakia, ktorá sídli neďaleko diaľnice v Piešťanoch. Avšak o tom, že nejde o žiadne malé obchody, svedči fakt, že celkový ročný obrat tejto americkej firmy v roku 2013 bol bezmála 2,8 miliardy dolárov. Pritom piešťanská pobočka priamo podporuje 30 percent zákazníkov, s ktorými spoločnosť celosvetovo obchoduje.

Mladý a operatívny pracovný tím

Firma ON Semiconductor Slovakia pôsobí na Slovensku už viac ako 15 rokov a za toto obdobie zažila rýchly nástup výroby čipov na dvoch samostatných linkách, ich zánik v roku 2009 a opätovný nárast obchodných aktivít a aj zamestnancov. Títo ľudia majú dnes kvalifikáciu a skúsenosti, ktoré dokážu zabezpečiť nielen vývoj nových čipov, testovanie integrovaných obvodov a ich dodávku a logistiku, ale priberajú aj nové zodpovednosti. Svedčí o tom aj nedávne rozhodnutie vedenia korporácie vo Phoenixe posilniť práve piešťanský tím a zaviesť tu nový 24-hodinový IT servis pre všetkých svojich 22 000 zamestnancov. Dnes v Piešťanoch pracuje na rôznych pozíciách v oblasti IT, kvality, financií, obchodu, marketingu a technickej podpory viac ako 200 prevažne mladých ľudí, ktorých hlavným komunikačným jazykom je angličtina. Okrem stálych zákazníkov volajú inžinierom do Piešťan aj firmy, ktoré hľadajú vhodnú súčiastku či do riadiacej jednotky práčky, alebo výkonnej a energeticky nenáročnej LED lampy. Je samozrejmé, že tieto aktivity sa nezaobídu bez problémov, ktoré treba operatívne riešiť. Nie je ojedinelé, že odborník na kvalitu z Piešťan cestuje riešiť požiadavku nemeckého výrobcu áut do výroby čipov v Malajzii. Oddelenie kvality tu pôsobí ako tlmočník požiadaviek zákazníkov a je zodpovedné za ich presadzovanie a implementáciu. Avšak so zákazníkom komunikuje aj zamestnanec zákazníckeho centra, ktorého primárnou úlohou je zabezpečiť dodanie správneho množstva polovodičov v požadovanom termíne, a tým predísť neočakávaným výpadkom produkcie u zákazníka.

Stretnutie s prezidentom spoločnosti Keithom Jacksonom.


Investície do rozvoja firmy

ON Semiconductor charakterizuje rozmanitosť, a preto tu majú možnosť uplatnenia špecialisti v oblasti elektroniky od stredoškolsky vzdelaných technikov až po vysoko kvalifikovaných špecialistov v mikroelektronike. Tí sa vedia uplatniť najmä v Centre pre vývoj integrovaných obvodov v Bratislave, kde sa vyvíjajú obvody pre riadenie napájania, primárne v oblasti automobilového priemyslu, a tak čipy navrhnuté v Bratislave sa nachádzajú vo väčšine áut celosvetovo známych značiek.
Svojou firemnou kultúrou, prístupom k zamestnancom a zákazníkom si firma získala povesť jedného z najlepších zamestnávateľov v piešťanskom regióne. Svedčia o tom náhodné stretnutia s bývalými zamestnancami. Firma investuje nemalé prostriedky do vzdelávania zamestnancov. Ide o jazykové a odborné kurzy, ale aj tréningy osobného rozvoja, ktoré môže absolvovať každý zamestnanec podľa svojho ročného plánu vzdelávania.
V posledných troch rokoch však firma investovala najviac do rekonštrukcie samotnej budovy na Vrbovskej ceste. Len nedávno sa uskutočnilo slávnostné otvorenie obnovenej administratívnej budovy, ktorá získala kompletne novú fasádu, výťah s bezbariérovým prístupom a vynovenú vstupnú halu. V rekonštrukciách sa pokračuje aj tento rok, keď sa začne s výmenou vodovodného potrubia a kanalizácie a v interiéri príde na rad akustika jedálne, ktorá slúži na mítingy a rôzne firemné oslavy. Určite najväčší nápor zažila táto miestnosť počas posledného mikulášskeho večierka, keď sa tu zišlo 140 detí a aspoň toľko rodičov.

Spoločnosť pripravila karneval pre zamestnancov a ich deti.
 
Podpora aktivít v Piešťanoch

Firma pravidelne podporuje školy darovaním výpočtovej techniky alebo prispieva finančne na dobročinné akcie v regióne a sponzoruje sociálnu pomoc. Okrem toho každý zamestnanec dostáva raz ročne možnosť využiť jeden deň plateného voľna na dobrovoľnícku činnosť podľa svojho výberu. Minulý rok sa viacerí zamestnanci zapojili do nového projektu úpravy brehu Váhu na Lide. Iní zase do vianočnej potravinovej zbierky pre rodiny v núdzi. ON Semiconductor poskytuje prácu v medzinárodnej spoločnosti, jedinečnej na Slovensku, pričom zabezpečuje pre svojich zamestnancov čoraz lepšie pracovné prostredie, tréningy, zaujímavé zamestnanie v mladom kolektíve a nadštandardnú sociálnu politiku. V piešťanskej pobočke sa uplatnia nielen skúsení odborníci s praxou, ale aj absolventi vysokých škôl, ktorí sú jazykovo zdatní a majú chuť pracovať v dynamickom prostredí medzinárodnej spoločnosti.
 

História ON Semiconductor Slovakia v skratke:
■ 1998 – Motorola, ktorá vyhrala konkurz na majetok bývalej TESLY Piešťany, zakladá na pôde jej bývalého areálu spoločnosť Slovakia Electronics Industries, a.s. (SEI).
■ 2000 – Začína výroba integrovaných obvodov typu MG CMOS v zrekonštruovaných priestoroch.
■ 2002 – Mení sa názov spločnosti na ON Semiconductor Slovakia, a.s. Rozširuje sa výroba o integrované obvody typu HSL.
■ 2004 – Otvára sa druhá výrobná hala a rozbieha sa výroba výkonových tranzistorov typu TMOS.
■ 2006 – Otvára sa nové Design Center v Bratislave, ktoré postupne rastie z malej skupiny na dnešných 37 zamestnancov.
■ 2009 – Končí výroba polovodičov a slovenská pobočka mení orientáciu na podporu zákazníkov v Európe a v Amerike.
■ 2014 – Po trojročnej rekonštrukcii hlavnej budovy a jedálne sa 10. apríla 2014 slávnostne strihá páska. Obsadzuje sa 18 nových pracovných miest prevažne v IT oblasti a celkový počet zamestnancov narastá na 255 – 218 v Piešťanoch a 37 v Bratislave.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek