MADUNICE: Škola bez mudrlantov

  • Spravodajstvo
  • 7. mája 2014, 14:18
  • Autor:jk

Je dosť možné, že deti zo Základnej školy (ZŠ) v Maduniciach svojho riaditeľa milujú. Ladislav Škrabák totiž tvrdí, že keby sa neznámkovalo a nehrozilo opakovanie ročníka, žiaci by chodili do školy oveľa radšej.

Prvý školský rok v terajšej budove otvorili 2. septembra 1963, takže pred rokom oslávila jubilejnú päťdesiatku. Strechu nad hlavou poskytuje 192 školákom a 17 pedagógom.
Fondy z Európskej únie sa na nej podpísali viac než intenzívne. Objekt prešiel kompletnou rekonštrukciou zvonku i zvnútra, obec sa zase zaslúžila o vybudovanie viacúčelového ihriska. Medzinárodné projekty využívajú aj žiaci a učitelia, vďaka ich programom sa pozreli do Španielska, Turecka, Poľska, Bulharska, či Maďarska a v blízkej dobe sa chystajú do Grécka a Slovinska. V súčasnosti je ZŠ tiež koordinátorom projektu Erasmus+, do ktorého sa zapojilo sedem škôl z Európy.
Hoci mnohé zo škôl zápasia o prežitie a o každý cent, zdá sa, táto medzi ne nepatrí. „Nesťažujem sa,“ stručne skonštatuje L. Škrabák. „Zatiaľ dostávame dosť financií z ministerstva školstva a výrazne nám pomáha aj obec. Dokážeme dokonca niečo aj ušetriť.“
Podľa neho situácia v školstve nie je o nič horšia alebo lepšia než v predchádzajúcich obdobiach. Podľa neho je však nezmyslom, že si každý učiteľ musí spracovávať učebné osnovy sám. „Prihováral by som sa za návrat k jednoduchosti.“

ZŠ v Maduniciach má dve triedy prvákov. Toto je 1. B.

Škola má špecifikum, ktoré je v regióne už dosť ojedinelé. V minulosti sa rozbiehal projekt Regionálna škola, ku ktorému sa pričlenila. A zotrvala v ňom dodnes. Nesie meno významného slovenského básnika Jána Hollého a v jej priestoroch sa ukrýva tiež madunická izba.
ZŠ sa okrem organizovania vlastných podujatí podieľa na aktivitách obce, či ide o výsadbu stromčekov, počítačový kurz pre seniorov alebo Deň matiek. „Starostka ma dosť preháňa,“ opäť stroho skonštatuje riaditeľ, no tentoraz s úsmevom na tvári.
V seriáli Piešťanského týždňa kladieme reprezentantom škôl jednu spoločnú otázku: Ak by mali v rukách rozprávkovú paličku, čo by s ňou vykúzlili? Nevyhol sa jej ani L. Škrabák. Odpovedal: „Aby tí, čo sedia nad nami a pripravujú kadejaké projekty, neboli takí mudrlanti. Bez úsmevu na tvári nám prikazujú – hrajte sa, a sami nevedia                                                              ako.“

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 19, ktoré je v predaji od 6. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava