Správna strava pre sterilizované mačky

  • Spravodajstvo
  • 3. mája 2014, 18:10
  • Autor:red

Kastrácia je jedným z najviac zodpovedných rozhodnutí majiteľa mačky. Sterilizácia alebo kastrácia je veterinárny zákrok, pri ktorom dochádza k odstráneniu reprodukčných orgánov. Sterilizácia mačky sa zvyčajne vykonáva ešte pred pubertou vo veku od 6 mesiacov života a od 12 mesiacov veku u kocúrov. Skoršia kastrácia môže spôsobiť v budúcnosti väčšie riziko náchylnosti na tvorbu močových kameňov.

Aj keď sa mnohí chovatelia obávajú, že sterilizáciou mačky môžu nastať problémy s nadváhou z dôvodu zníženia tvorby hormónov a spomalením metabolizmu, predsa len tento zákrok znižuje riziko niektorých zdravotných problémov, napr. infekcie maternice alebo rôzne druhy nádorov mliečnych žliaz. Sterilizáciou zlepšíte komfort spolunažívania s vašou mačkou, pretože sa ukončí jej mňaukanie počas ruje. Zvýši sa prítulnosť k majiteľovi a svojmu domovu a nakoniec sa dožije aj vyššieho veku. Kocúr sa vám bude menej túlať, zmierni sa jeho agresivita a zníži sa potreba teritoriálneho značkovania močom.

Aby sme predišli nadváhe a možným urologickým problémom, je dôležité si uvedomiť, že po sterilizácii mačka prechádza fyziologickými a behaviorálnymi zmenami. Chuť do žrania sa zvýši o 25-30 percent a spotreba energie sa zníži o 30 %. Mačka sa menej pohybuje, menej pije a močí, a tým vzniká riziko infekcie močového traktu a tvorby močových kameňov.

Na všetky tieto dôsledky môžete zabudnúť, ak začnete včas so správnym výberom stravy. Najkritickejšie obdobie sú prvé dva mesiace po sterilizácii. Ak po zákroku nezmeníte stravu, môže dospelá mačka pribrať až polovičku svojej váhy v priebehu dvoch mesiacov, čo môže viesť až k chronickej obezite. Je dôležité si uvedomiť, že mačku treba kŕmiť inak ako pred sterilizáciou. Aby sa pokryli nutričné potreby mačiek a zároveň sa predišlo zdravotným problémom, existujú krmivá určené špeciálne pre nich. Medzi tieto produkty suchej a mokrej stravy patria krmivá s označením Light Sterility alebo Sterilised & Light. Prechod na tieto krmivá je treba realizovať postupne. Aby nedošlo k vzniku tráviacich problémov, odporúča sa po dobu sedem dní postupne primiešavať nové krmivo do pôvodnej stravy, až ho úplne nahradí.

Zo širokej ponuky suchých krmív je dôležité si vybrať tie, ktoré v zložení uvádzajú presný názov použitej suroviny a kde hodnota dusíkatých látok nie je nižšia ako 38 %. Podiel tuku v krmive by nemal byť vyšší ako 12 %. Krmivá, ktoré spĺňajú tieto podmienky, sú napríklad:

■ Trainer® Personal Light/Sterility Krmivo bolo špeciálne vyvinuté v talianskej spoločnosti Nova Foods pre sterilizované mačky alebo mačky k sklonom k nadváhe. Krmivo zodpovedá zvláštnym požiadavkám mačiek, pričom obsahuje živočíšne bielkoviny z čerstvého mäsa a funkčné zložky bohaté na antioxidanty, ktoré napomáhajú zlepšeniu tráviaceho systému a posilneniu obranyschopnosti organizmu. Obsahuje doplnok Neopuntia®, ten je zložený z dvoch druhov vláknin, ktoré viažu tuk a pomáhajú znižovať príjem tukov. Ďalej obsahuje L-karnitín (0,025 %), ktorý je hlavným receptorom pre aktiváciu mastných kyselín v bunkovom metabolizme a hrá rozhodujúcu úlohu v spaľovaní tukov a ich premene na energiu. Krmivo podporuje zdravý močový trakt vďaka regulácii kyslosti moču (pH 6-6,5). Vysoký obsah bielkovín (40 %) vysokej biologickej hodnoty z čerstvého mäsa pomáha vytvárať a udržovať svalovú hmotu. Zelené mušle obsahujú živiny, ktoré podporujú zdravú funkciu kĺbov. Vďaka kontrolovanému zásobovaniu tukmi a škrobmi je znížený kalorický príjem a tým je možné udržať ideálnu hmotnosť zvieraťa.

■ OK Passion cat Light/Sterility Ide o kompletné krmivo s morčacím a kuracím mäsom z vlastných chovov talianskej spoločnosti Nova Foods. Strava je ideálna pre starostlivosť o líniu a zdravie vašej sterilizovanej mačky. Krmivo je určené pre vyberavé mačky so zníženým obsahom tuku 11,2 % a až so 60 % navýšením vlákniny na podporu udržiavania optimálnej hmotnosti, zatiaľ čo prídavok taurínu a prebiotík zaisťujú zdravý vývoj črevnej mikroflóry a podporu imunity.
Ing. Igor Chuda, odborný poradca krmív od Nova Foods S.p.A. Taliansko pre výživu psov a mačiek, Ani-pet s.r.o. Nitra

Krmivá si môžete kúpiť v Piešťanoch – predajňa chovateľských potrieb Aupark, ako aj vo všetkých predajniach Ani-pet na Slovensku. Bližšie informácie o produktoch vám poskytnú na tel. 0911/631 932, kontaktovať nás môžete aj e-mailom na aupark@anipet.sk.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 1. mája 2024
Meniny má Amarila, Pamela, zajtra Žigmund