Kanoisti s nižšími dotáciami, vrcholom budú MS a ME

  • Veslovanie / Šport
  • 2. mája 2014, 17:18
  • Autor:sita

Slovenský zväz rýchlostnej kanoistiky (SZRK) pracuje neustále s nižším rozpočtom, napriek tomu nechce jeho vedenie zľaviť zo svojich ambícií. Reprezentanti spolu s Piešťancom Matejom Michálekom by sa mali v tomto „medziolympijskom období“ zúčastniť na všetkých významných podujatiach. Vrcholom budú majstrovstvá sveta v Moskve (6.-10. augusta) či kontinentálny šampionát v nemeckom Brandenburgu (11.-13. júla).

„Dotácia od štátu pre SZRK z roka na rok klesá, v priemere o desať percent. Iné športové odvetvia, naopak, v tomto rebríčku napredujú a stúpajú. Ak sa nestane zázrak, o štyri-päť rokov bude dotácia nášho zväzu na polovičnej úrovni. Vieme však o tejto politike. My sa nechceme vzpierať, ale to akceptujeme,“ uviedol prezident SZRK Robert Petriska a pokračoval: „Zatiaľ sa však držíme pri vode. Chceme absolvovať všetky dôležité podujatia, či už MS, ME, šampionáty juniorov a pretekárov do 23 rokov, svetové poháre. Určite si želáme úspechy, ráta sa každá medaila.“

Slovenskí reprezentanti, medzi ktorými je aj nádejný piešťanský kanoista Michálek, majú za sebou prvé kvalifikačné preteky, ktoré sa uskutočnili počas veľkonočných sviatkov v českých Račiciach. „Som rád, že sa nevyskytli sporné momenty či nejaké protesty. Ukázalo sa, že máme silný základ v kajaku mužov, kde je doslova prebytok. Horšia situácia je v mužskom kanoe a kajaku žien, kde vieme obsadiť iba singlové disciplíny, len v prípade Kmeťovej s Kohlovou aj debla. Kvalitné zloženie v C2 mužov nevieme zostaviť, všetci adepti sú totiž ´ľaváci´ a potrebný je aj ´pravák´,“ poznamenal na tlačovej besede športový riaditeľ SZRK Filip Petrla.

Slovensko je v rýchlostnej kanoistike aktívne aj na organizačnom poli. Najvýznamnejším podujatím budú majstrovstvá Európy v kanoistickom maratóne v Piešťanoch, termín je 13.-15. júna. „Medzinárodnej kanoistickej asociácii sme vytrhli tŕň z päty, organizátorom sme sa stali na poslednú chvíľu. Už teraz máme prihlásených približne 300 športovcov z viac ako 20 krajín. Fanúšikovia sa môžu tešiť najmä na tzv. ´prenášky´, ktoré budú pred tribúnami a pretekári ich absolvujú v rámci siedmich okruhov. Pred siedmimi rokmi sme usporiadali ME v maratóne v Trenčíne, teraz sme sa toho ujali druhýkrát. Je to pre nás veľká výzva. Verím, že to zvládneme a sezóna sa skončí pre nás pozitívne,“ uviedol generálny sekretár a manažér SZRK Boris Bergendi.

Okrem spomenutých ME v maratóne sa uskutočnia v Piešťanoch v tomto roku ešte dve podujatia: na prelome mája a júna (29. mája – 1. júna) medzinárodná regata a v septembri stretnutie olympijských nádejí. „Pokiaľ ide o regatu, je jediná, na ktorej sa zúčastní až do 20 krajín. Stretnutie olympijských nádejí bolo vlani v Česku, pôjde prakticky o neoficiálne majstrovstvá sveta tejto vekovej kategórie,“ doplnil informácie B. Bergendi.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela