Trebatičanky reprezentujú Slovensko ladnými pohybmi.

  • Šport / Ostatné športy
  • 1. mája 2014, 16:26
  • Autor:ZŠ

Pole dance (tanec na tyči) je moderná tanečná disciplína. Spája prvky niekoľkých tancov, balet alebo salsu s modernými prvkami gymnastiky, akrobacie, moderného a voľného tanca. Tomuto čoraz obľúbenejšiemu športu sa venujú aj Michaela a Zuzana Moravčíkové z Trebatíc.

„Tento štýl tanca mňa aj moju sestru oslovil pred troma rokmi, keď sme sa zakúpením zľavového kupónu dostali do Trnavy na hodinu do štúdia pole dance. Báli sme sa, či nejde o príliš erotické tance, ale potom sme pochopili štýl a význam cvičenia,“ spomína M. Moravčíková, reprezentantka Slovenska na majstrovstvách Európy v pole dance. Spočiatku do krajského mesta dochádzali na hodiny tanca dvakrát do týždňa, neskôr doma zmenili garáž na miestnosť s tyčou. Najideálnejšia je dĺžka tyče minimálne tri metre. K základnej výbave patrí aj športová bielizeň, ktorá kopíruje krivky tela. Pre začiatočníčky sa povoľuje nosenie teplákov, ale pri vyšších úrovniach sa odporúčajú šortky, plavky alebo pri strečingu legíny, štucne, aby boli naťahované časti tela v teple.

Na športových súťažiach sú predpisy, kde sa pre nedodržanie strhávajú body: „Napríklad vlasy musia byť vypnuté, oblečenie nesmie byť vyzývavé, stojačik na golieri, žiaden flirtujúci úsmev, vrtenie zadkom, prstene, príliš silný make-up,“ vysvetľuje mladá tanečnica, ktorá nemala šplh na tyči na telocviku v láske.

V Piešťanoch si sestry spolu s viceprezidentkou Slovenskej Pole Dance Federácie otvorili štúdio, do ktorého pozývajú všetky vekové kategórie obidvoch pohlaví. Zo skúseností vedia, že staršie ženy sú odvážnejšie a neboja sa vyskúšať rôzne tanečné prvky aj napriek nadváhe. „Čím viacej tuku má človek na sebe, tým menšiu bolesť pocíti pri náraze o tyč. Je to však individuálne. Preto nie vždy platí, že len chudé tanečníčky zdvihnú vlastnú váhu,“ dodala Z. Moravčíková.

Na Slovensku ale aj v Českej republike bývajú vo veľkých mestách rôzne workshopy, na ktorých elitné inštruktorky ponúkajú svoje tipy a skúsenosti. Niektoré prvky sa učia dievčatá roky, a aby ich zvládli aj na súťažiach, potrebujú byť tvrdohlavé, musia mať hudobné cítenie, silu, flexibilitu, dôležitá je aj ladnosť pohybov a originalita prevedenia.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 18, ktoré je v predaji od 29. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek