Benefičný koncert na opravu evanjelického kostola

  • Spravodajstvo
  • 1. mája 2014, 08:28
  • Autor:vd

Sólom na organe sa začal benefičný koncert v prospech rekonštrukcie Evanjelického kostola v Piešťanoch. Podujatie zorganizovali v sobotu 26. apríla veriaci, ktorí cítili potrebu prispieť na opravu kostola.

Koncert v podaní Oľgy Baloghovej, Jany Masarykovej, Andreja Miškerníka a Lothara Waltera si vypočul aj duchovný správca Pravoslávnej cirkevnej obce v Piešťanoch, kňaz Marek Kundis. Koncert uviedol dozorca zboru Pavol Masaryk. Biblické zamyslenie predniesol evanjelický farár Branislav Dolinský. Zaujímavosťou je, že práve v kostole, ktorý tento kňaz spravuje, sa mohli počas Veľkej noci modliť pravoslávni veriaci. Pravoslávna pobožnosť sa konala v nedeľu o piatej ráno a bola plná symboliky. „Tak ako svätá rodina našla útočisko, keď putovala na sčítanie ľudu do Betlehema, aj našich veriacich prichýlili v tomto kostole. Bolo to symbolické, pretože práve pred dvadsiatimi rokmi sa tu konali vianočné pravoslávne Služby Božie,“ povedal M. Kundis. Piešťanskému zboru venoval ikonopisecké dielo – obraz s výjavom modlenia Krista v Getsemanskej záhrade. „Nazval som ho Molinie o čaši, v preklade to znamená Modlenie o kalichu,“ dodal M. Kundis a odovzdal dielo evanjelickému farárovi.

Návštevníci koncertu si vypočuli diela svetových autorov Williama Boyca, Benedetta Marcella, Léona Boellmana, G. F. Händla, ktoré im na organe, husliach aj gitare zahrali účinkujúci. Zaznel i aj štyri piesne, no najkrajšie v chráme vyzneli skladby, v ktorých hral diela svetových majstrov A. Miškerník na husliach a L. Walter na organe. 
((myvideo:1)) 

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 18, ktoré je v predaji od 29. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel