Colníci zaistili fejky takmer za 700-tisíc eur

  • Spravodajstvo
  • 30. apríla 2014, 10:22
  • Autor:sita

Trnavskí colníci zaistili za prvé tri mesiace tohto roku 31 382 falzifikátov takmer za 700-tisíc eur.

Falšovaný tovar odhalili colníci v pobočkách v Dunajskej Strede a v Brodskom pri kontrole dovozu z tretích krajín. Takmer všetky falzifikáty pochádzali z Číny.

„Pri tovare vzniklo podozrenie z porušovania práv duševného vlastníctva,“ poznamenala hovorkyňa Colného úradu Trnava Iveta Švárna.

V prípade fejkov išlo najmä o textil, obuv, hračky a kabelky. Najviac zadržaných falzifikátov bolo reprodukciami ochranných známok Adidas, Crocs, Tous, Burberry, Apple a iné. „Pred zničením tovaru môže colný úrad rozhodnúť o bezodplatnom poskytnutí na humanitárne účely, a to po splnení zákonom stanovených podmienok,“ uviedla Švárna. Ako zdôraznila, bude sa prihliadať na ochranu spotrebiteľa ako aj na prísne zdravotné kritériá, ktoré musí tovar spĺňať. Ak colný úrad zhodnotí, že tovar je vhodný na humanitárne účely, jeho ponuka bude zverejnená na stránke www.financnasprava.sk formou tlačovej správy.

Dňa 26. apríla pred 44 rokmi nadobudol účinnosť Dohovor o zriadení Svetovej organizácie duševného vlastníctva a práve na podnet tejto organizácie sa dnešný deň stal aj Svetovým dňom duševného vlastníctva. Na Slovensku si ho pripomíname od roku 2001. 
0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel