Parný rušeň Albatros išiel cez Piešťany prebudiť Katarínku

  • Spravodajstvo
  • 25. apríla 2014, 14:20
  • Autor:Viera Dusíková

Cez Piešťany prechádzal vlak ťahaný najrýchlejšou československou parnou lokomotívou – Albatros. Cestujúcim, ktorí v piatok o 13.34 h nastúpili do vlaku na 14. ročník košickej Rušňoparády predávali lístky sprievodcovia priamo na peróne. Posledným vozňom zaradeným do súpravy bol naleštený požiarny vlak Hugo. Noc aj s ležadlovými vagónmi prečkal Albatros v Liptovskom Mikuláši. Na druhý deň pokračoval jazdou do Košíc.

Ponáhľal na akciu, ktorej sa kedysi hovorilo Prebúdzanie Katky. Parná lokomotíva Katka totiž oslávila na najväčšom víkendovom stretnutí železničných nadšencov svoje 130 narodeniny.  V košickom depe bolo pri tejto príležitosti pripravených na detskej železnici množstvo atrakcií. Nechýbali ani prelety leteckých veteránov či prepad vlaku.
((myvideo:1))
Milovníci železníc si tu mohli ohmatať najmodernejšie vlakové súpravy, ale aj  najrýchlejší parný rušeň, či byť svedkom stretnutia dvoch najstarších prevádzkovaných parných lokomotív na Slovensku. Išli súbežne vedľa seba po dvoch koľajach. „Na Rušňoparáde sa bavili celé rodiny a prežili jeden či dva príjemné dni v atmosfére, akú poznáme už iba zo sledovania starých čiernobielych filmov. Okrem nostalgie bol pripravený rozšírený sprievodný program, tvorivé dielne, atrakcie, zábavný park a postarané bolo aj o hlad a smäd návštevníkov,“ povedal riaditeľ Košickej detskej historickej železnice Ľubomír Lehotský.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina