V Maduniciach si pripomenú J. Hollého

  • Spravodajstvo
  • 23. apríla 2014, 10:49
  • Autor:sita/red

Pietne spomienky na básnika a katolíckeho kňaza Jána Hollého pri príležitosti 165. výročia jeho úmrtia budú počas nasledujúceho víkendu v Maduniciach a v Dobrej Vode.

V Maduniciach, kde národný buditeľ pôsobil dlhé roky, odhalia pamätnú tabuľu všetkým kňazom, ktorí tu pôsobili. Obec si v tomto roku pripomína dvesto rokov od príchodu J. Hollého na miestnu faru. Pietna spomienka v Maduniciach sa začína v sobotu 26. apríla o 15. hodine v Záhrade Jána Hollého pri kostole.
Počas takmer tridsaťročného pôsobenia na madunickej fare vytvoril „slovenský Homér“ rozsiahle eposy ako Svätopluk, Cyrillo – Metodiáda, Sláv, množstvo selaniek a príležitostných básní.
V Dobrej Vode, kde je významný slovenský básnik pochovaný, bude pietna spomienka v nedeľu 27. apríla na miestnom cintoríne. Pokračovať bude v kultúrnom dome programom, v ktorom vystúpi sólista opery SND Daniel Čapkovič. Počas víkendu budú otvorené aj pamätné izby v oboch obciach.
Ťažiskom tvorby J. Hollého sú veľké eposy z obdobia Veľkej Moravy. Svojím dielom ovplyvnil slovenskú romantickú generáciu. UNESCO ho pri príležitosti 200. výročia narodenia zaradilo pre geniálne dielo medzi osobnosti, ktoré si pripomenul celý kultúrny svet.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 17, ktoré je v predaji od 22. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda