Na Enersole vynikli piešťanskí záhradníci a vrbovskí gymnazisti

  • Spravodajstvo
  • 23. apríla 2014, 11:02
  • Autor:vd

V medzinárodnom kole súťaže Enersol o využívaní obnoviteľných zdrojov energie zabodovali študenti zo Strednej odbornej školy záhradníckej Piešťany (SOŠZá) aj študenti Gymnázia Jána Baltazára Magina vo Vrbovom. Umiestnili sa na druhej a tretej priečke v konkurencii škôl zo Slovenska, Česka a Rakúska.

Podobný úspech ešte na súťaži Slovensko nezaznamenalo. Podujatie sa konalo v českých Otrokoviciach 10. až 11. apríla. „Naši študenti Patrik Mošon a Anna Mária Vaňová spoločne riešili využitie biomasy na energetické účely z rastliny s názvom sida obojpohlavná, ktorá je charakteristická veľkým objemom sušiny,“ povedala pre Piešťanský týždeň riaditeľka SOŠZá Eva Stručková. Multifunkčná rastlina, ktorej pôvod je v Severnej Amerike, zaujala porotcov súťaže viac ako niektoré technické novinky, preto práci prisúdili druhé miesto. Zelený zázrak privezený z Ameriky dáva pri dvoch až troch zberoch ročne úrodu 40 až 80 ton na hektár pôdy. Tento fakt využili študenti a spracovali prácu o jej obrovskom energetickom potenciáli pri výrobe bioplynu.
Študenti vrbovského gymnázia -Denisa Masárová, Veronika Gacková, Simona Tremková a Filip Tomáška -pod vedením učiteľky Andrey Michálkovej vypracovali projekt s názvom Využitie darov prírody pri každodennom šetrení a aplikovali ho na školské podmienky. „Využili sme dažďovú vodu a slnečnú energiu na premenu elektrickej energie pomocou fotovoltaických panelov,“ povedala nám Simona Tremková.

Viac sa dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 17, ktoré je v predaji od 22. apríla.


((myvideo:1)) 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda