DOLNÝ LOPAŠOV: Od sponzorov bohato stačí tisícka

  • Spravodajstvo
  • 23. apríla 2014, 14:27
  • Autor:jk

Pod oknami Základnej školy v Dolnom Lopašove zakričí ráno jedna zo susediek: „Šalát na obed pre deti nechcete?“ Riaditeľ školy Peter Belica drobnú príhodu okomentuje: „Vidíte, takéto niečo by sa na veľkých školách stať nemohlo. Tu si ľudia navzájom pomáhajú.“

Obecnú malotriedku navštevuje 35 žiakov, z nich takmer tretinu tvoria prváci. Pedagogický zbor okrem riaditeľa tvoria dve učiteľky a jedna vychovávateľka.
História školy siaha až do prvej polovice 17. storočia. Súčasnú školu dala obec postaviť ešte pred prvou svetovou vojnou, no budova sa ani zďaleka netvári ako starina. Pred šiestimi rokmi prešla kompletnou rekonštrukciou. Dostala novú fasádu, zateplenie aj odvodnenie, vymenila sa strešná krytina, podlahy i okná. Pri obnove nevynechali ani terénne či sadovnícke úpravy. Mnohým vedeniam škôl práve technický stav objektov vytvára vrásky na čelách, tomu dolnolopašovskému však žiadne starosti nerobí.
Po chodbách školy pobehoval rekordný počet detvákov – až 238 – v roku 1936. V roku 2006 to bol opäť rekord, žiaľbohu, v tomto prípade minimálny – 29 žiakov. Nad možnosťou zániku školy riaditeľ rezolútne zakrúti hlavou. „Máme jediný strach, a tým je strach z financovania. Aby sme dokázali vyžiť. Demografická krivka je vyrovnaná, to by nám muselo ministerstvo riadne zaškrtiť kohútiky, aby k tomu prišlo.“
Údajne v prípade, ak by sa aj naplnila aktuálna hrozba limitu minimálneho počtu žiakov v triedach, zariadenie bude fungovať naďalej. „Obecný úrad a prosperujúce Poľnohospodárske družstvo Dolný Lopašov nám pomáhajú, ako sa len dá. Takisto máme aj ďalších sponzorov,“ povedal nám P. Belica. „Ak sa dajú dvaja-traja dohromady a zložia sa na tisíc eur, nám to bohato stačí.“ Žiaci na začiatku roku dostávajú zdarma zošity a školský klub vyjde rodičov dieťaťa na dve eurá mesačne, čo je podľa riaditeľa dnes už rarita.
ZŠ má počítačovú miestnosť s trinástimi počítačmi a je zapojená celkovo do piatich projektov. Dve interaktívne tabule už nie sú hudbou budúcnosti, ale záležitosťou pár týždňov. Škola dosahuje dlhšiu dobu slušné umiestnenia na Pythagoriádach, recitačných, výtvarných a športových súťažiach. Posledným úspechom školy bolo prvé miesto v súťaži moderných tancov v Piešťanoch.
Úplné prvenstvo jej však nezoberie už nikto: Pred sedemnástimi rokmi spoločne so školou v Kočíne-Lančári zorganizovali nultý ročník športovej olympiády pre okresné malotriedky s názvom Sito pre talenty, v ktorej zápolia deti dodnes.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 17, ktoré je v predaji od 22. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana