Upracte si s Domossom: Lacné triky a čistá kuchyňa

  • Spravodajstvo
  • 22. apríla 2014, 12:55
  • Autor:pr

Strávili ste sviatky v kuchyni? Premleli sa vašimi dverami snáď všetci členovia rodiny, bratranci, sesternice, návštevy a vám teraz zostal väčší neporiadok ako pred jarným upratovaním? S našimi tipmi dáte svoj príbytok do poriadku za pár minút a predovšetkým takmer zadarmo.

Ak ste zvyknutí používať chemické čistiace prostriedky, určite vás často rozčúli ich vysoká cena. Podobne je to aj s hubkami na riad, špeciálnymi utierkami, leštidlami. Ani si neuvedomíme, že dokonalý poriadok zvládneme urobiť aj s tým, čo máme doma. Na zaschnuté hrnce vytiahnite alobal, upchatý odtok vyriešite jedlou sódou. Tak poďme na to.

Vytiahnite vysávač

Boli by ste prekvapení, ale malý akumulátorový vysávač v kuchyni dokáže zázraky. Je účinnejší ako prachovka, zbaví vás za pár sekúnd omrviniek, rozsypaných vločiek aj kávových zŕn. Majte ho vždy po ruke a poriadok si s vami potyká. Ak budete mať šťastie a zapojíte sa do našej súťaže, môžete ho mať doma úplne zadarmo. V prípade, že sa nechcete spoliehať na šťastenu, v špecializovanej predajni nájdete množstvo značkových modelov za skvelé ceny.

Odstráňte zvyšky

Sviatky jari sú aj sviatkami dobrého jedla. Ak vám zostali na sporáku fľaky, mastných škvŕn sa zbavíte octovým roztokom. Citlivé povrchy, ako je napríklad indukčná alebo sklokeramická varná doska, ošetrite špeciálnym prípravkom na to určeným, aby ste nenapáchali viac škody ako úžitku. Špinavú mikrovlnku očistíte jednoducho, ak do nej dáte zohriať misku s vodou a citrónovou šťavou. Nečistoty potom zotriete vlhkou handričkou.
Doska na vaľkanie cesta, prípadne pracovná doska je po príprave koláčov často plná prischnutých zvyškov. Ťažko ich odstránite bežnou handričkou či hubkou. Stačí ich však posoliť a nechať pôsobiť, potom len zotrieť vlhkou handričkou. Pripálené zvyšky v hrnci tiež nemusíte drhnúť drôtenkou. Postačí vám starší aj použitý alobal. Najjednoduchšie však je používať nové hrnce so špeciálnou úpravou, v ktorých sa vám nepodarí pripáliť jedlo, aj keby ste sa špeciálne snažili. A ak aj áno, zvyšky zotriete obyčajnou servítkou. Ak nemáte dostatočnú finančnú hotovosť, bez problémov ich zakúpite aj na splátky.

Vyčistite umývačku

Kedy ste naposledy čistili umývačku riadu? Aj keď to tak nevyzerá, prichytené zvyšky jedla sú rajom pre baktérie. V špecializovanej predajni bielej techniky zakúpite špeciálne čistiace prostriedky, ktoré vašu umývačku zbavia nečistôt aj zápachu. Ako rýchla pomoc pôsobí jedlá sóda, ktorou posypete jej dno a spustíte bežný umývací cyklus.
Chcete si uľahčiť upratovanie? Zapojte sa do našej súťaže, "Jarné upratovanie".

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda