Tanečníčky zo súboru oblievajú už 15 rokov

  • Spravodajstvo
  • 22. apríla 2014, 09:55
  • Autor:ip

Členovia folklórneho súboru Lusk a dychovej hudby Borovienka už dlhé roky zachovávajú zvyk šibania a oblievania dievčat z oboch zoskupení. S touto tradíciou začali približne pred pätnástimi rokmi. Hlavným organizátorom tohto stretnutia sa stal harmonikár Michal Sedlák.

„Šibačku a polievačku začíname u mňa v garáži. Tam nachystáme vedrá a vyštartujeme po dievčatách. Jeden rok sme sa snažili navštíviť nielen naše tanečníčky, ale aj priateľky členov. Vtedy sme skončili až o jedenástej večer. Teraz sme trošku úspornejší. Prejdeme Krakovany, Ostrov, Vrbové, Piešťany a Pobedim. Chodievali sme tiež do Červeníka, Prašníka či Lančára,“ povedal nám M. Sedlák.Členovia zoskupení približne sedem rokov zachovávajú ďalší zvyk, a to pletenie šibákov počas Bielej soboty. „Jeden z našich chalanov má dom pri potoku Holeška a po jednej šibačke tam k brehu zapichol šibák. Ten postupne začal rásť. Takže sme získali zdroj prútikov. Vŕby treba nakrátko strihať, pretože potom vyženú najlepšie prútiky na výrobu šibákov. Súbor teda posledné roky žije aj touto tradíciou,“ dodal M. Sedlák.
Veľkonočný pondelok pre Borovienku a Lusk začali i tento rok o ôsmej ráno v garáži Sedlákovcov. Tu vodu ako prvá okúsila manželka harmonikára.

O hľadaní vajíčok, o zvykoch na Ukrajine sa dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 17, ktoré je v predaji od 22. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda