Pšeno čistí organizmus a nedá šancu únave
Pšeno je drobučká obilnina – proso bez šupiek, ktorá je jediná zo všetkých obilnín zásaditá, teda vhodná pri prekyslení žalúdka. Obsahuje bielkoviny (12 %), tuky (4 %), sacharidy (68 %), minerály a vitamíny (B). Má vysoký obsah železa a kremíka. Kremíku vďačíme za elasticitu ciev a kože.
Pšeno je ľahko stráviteľné, výživné, chutné a sýte, vhodné aj pre celiatikov, pretože neobsahuje lepok. Pre vysoký obsah železa pomáha chudokrvným ľuďom. Spevňuje kosti, vďaka zinku zlepšuje kvalitu vlasov, nechtov a zubov. Napomáha pankreasu, slezine a obličkám. Okrem toho nedáva šancu únave a depresiám, zlepšuje imunitu a spoľahlivo prečisťuje organizmus.
A čo s ním? Pšeno môžete použiť ako prílohu k zelenine či k mäsu namiesto ryže. Nasladko si zo pšena pripravíte kašu alebo nákyp s ovocím, dá sa z neho pripraviť zdravý koláčik s orechmi a hrozienkami. Je prirodzene sladkasté, preto je vhodné pre deti. Existuje aj pšenový nápoj ako náhrada mlieka.
Jeho výhodou je rýchla príprava. Pred varením ho prepláchnite horúcou vodou, aby ste odstránili horkosť. Potom varíte vo vode alebo v mlieku 15-20 minút. Nemusíte ho variť veľa, pretože pri varení naberie objem.
Pšeno a výrobky z neho môžete nájsť v novom obchodíku so zdravou výživou
„Moja špajza“
Pod Párovcami (za evanjelickým kostolom pri parku)
tel. 0948/102 199